Νέο γερμανικό χαστούκι στον Ερντογάν: Ηχηρό “όχι” στο αίτημα για “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων του Γκιουλέν




Η Γερμανία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση αυτή θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά την χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά μετά τη σύλληψη δύο ακόμη γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, το περιοδικό ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο στα τέλη Απριλίου να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης και του Γκιουλέν και των μελών της στη Γερμανία. Είχε επισυνάψει κατάλογο με 80 ονόματα, ανέφερε.
Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επίσημα το αίτημα στα τέλη Ιουνίου, λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υπάρχει νομική βάση για τη γερμανική εποπτική οικονομική υπηρεσία BaFin να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επίσης στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται πως ο αριθμός των αιτημάτων έκδοσης που απέστειλε η Τουρκία στη Γερμανία έχει ανέλθει σε 53 από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό για ολόκληρο το 2016.

Το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Πέμπτη υπό κράτηση δύο γερμανούς πολίτες με την υποψία ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Το Dogan υποστηρίζει πως οι δύο γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αντάλια (Αττάλεια), ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο, για φερόμενες διασυνδέσεις με την οργάνωση του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι δύο ύποπτοι, των οποίων είναι γνωστά μόνο τα αρχικά, Κ.Α. και Σ. Α., μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της επαρχίας. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, καθώς οι εορτασμοί για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ προκαλούν καθυστερήσεις στην επικοινωνία με αξιωματούχους.

Δώδεκα γερμανοί πολίτες έχουν μέχρι τώρα τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες, οι τέσσερις από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσά τους και ο γερμανο-τούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος συμπλήρωσε χθες 200 ημέρες κράτησης.

Οι συλλήψεις έχουν προσθέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι εχθροί της Τουρκίας και κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν εναντίον των κυριότερων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, κύριος αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και άλλοι γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να εκδώσει επίσημη ταξιδιωτική οδηγία προκειμένου να αυξήσει την πίεση στην Τουρκία.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την Τουρκία η οποία είδε ήδη τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων πέρυσι. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των τουριστών στην Τουρκία φέτος.

02/09/2017 17:54
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: