Νέφη για γ΄αξιολόγηση; Οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα το κλειδί…




Η αξιολόγηση των υπαλλήλων και το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα αποτελούν το κλειδί για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, καθώς οι ελληνικές αρχές και οι δανειστές θα πρέπει να κλείσουν τους ανοικτούς για χρόνια φακέλους της τελικής μεταρρύθμισης των υπηρεσιών του κράτους, του οργανογράμματος, της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου.

Στο ίδιο πλαίσιο θα εξεταστούν και αλλά θέματα που άπτονται της ταχύτητας της απονομής δικαιοσύνης, του ανοίγματος επαγγελμάτων και αγορών (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία, και “ουρές” από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, όπως το εθνικό χωροταξικό σχέδιο (κτηματολόγιο), χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί ακόμα, ούτε η χρονική αλληλουχία, ούτε όλες οι λεπτομέρειες των παρεμβάσεων.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των δημοσιονομικών αποκλίσεων, μειωμένος βέβαια σε σχέση με το παρελθόν και ένα αρκετά δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, τη στιγμή μάλιστα που έχει αμετάκλητα ξεκαθαριστεί πως το χρέος θα αναδιαρθρωθεί ξανά, μόνο αν η Ελλάδα φέρει εις πέρας όλα τα παραπάνω.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατεβαίνουν στην Αθήνα σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και το euro working group να ξαναβάζει, από αύριο Δευτέρα, σιγά σιγά το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων των Υπουργών Οικονομικών. Οι 19 του Ευρώ θα συναντηθούν εξάλλου, άτυπα, στο Ταλίν της προεδρεύουσας Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

Τα πρακτικά ζητούμενα για το ελληνικό πρόγραμμα είναι τρία:

Πρώτον, αν έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα από τις 15 Ιουλίου και ως τη Δευτέρα (4 Σεπτεμβρίου) οπότε και συνεδριάζει το euro working group. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δελτία των εθνικών λογαριασμών που θα πρέπει αν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα προς το εσωτερικό, όπως είχε συμφωνηθεί, για να μπορέσει να λάβει και τα υπόλοιπα 800 εκατομμύρια από τη δόση που συνδεόταν με τη 2η αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων αναμένεται να λάβουν ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές, αν και ο γενικός σχεδιασμός είναι να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης στις 9 Οκτωβρίου από το κανονικό eurogroup του Λουξεμβούργου.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τον καταμερισμό του όγκου της υπολειπόμενης από το πρόγραμμα προσαρμογής, ως την ολοκλήρωσή του το καλοκαίρι του 2018. Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων δεν έχουν ακόμα λάβει κάποια σαφή, τελική ένδειξη από την ελληνική κυβέρνηση για το πως θα ήθελε να επιμερίσει την “δουλειά που μένει”. Ωστόσο πηγή της ευρωζώνης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “μια έξυπνη προσέγγιση θα ήταν να γίνουν παραπάνω από μια αξιολογήσεις”. Η πηγή της ευρωζώνης που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ είπε πως “θα ήταν έξυπνο τα εύκολα πολλά θέματα να συγκεντρωθούν σε μια μικρότερη αξιολόγηση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκέμβρη”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει την μια ακόμα δόση και να χτίσει cash buffers (ταμειακά διαθέσιμα) για να προετοιμάσει την επιστροφή στον αυτόνομο δανεισμό”. Η ίδια πηγή εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι δεν θα ήταν σοφό στα μάτια των αγορών να επαναληφθεί ένα σκηνικό με καθυστερήσεις και παρατάσεις. Το ίδιο όπως εξήγησε, πρέπει να ισχύει και για τις επόμενες (δύο ιδανικά) αξιολογήσεις. “Να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα μιλάει για τρίμηνο έλεγχο, δεν θα ήταν άσχημο να το δούμε”.

Το τρίτο ζήτημα, που είναι αλληλένδετο με τα δύο προηγούμενα είναι το θέμα της “μελλοντικής σχέσης”, αναφέρει πηγή του Συμβουλίου, δανειζόμενη ένα όρο των διαπραγματεύσεων του Brexit. H ίδια πηγή εκτιμά ότι όπως η Γερμανία εκτίμησε πως Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ισπανία, δεν χρειάστηκαν προληπτική γραμμή στήριξης για την έξοδό τους (και η εκτίμηση ήταν σωστή), άλλο τόσο θα υποστηρίξει πως η Ελλάδα χρειάζεται (σε αντίθεση με τους άλλους). Στο Συμβούλιο, όσοι παρακολουθούν την ελληνική υπόθεση θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει στην πρόταση και δεν αποκλείονται “εντάσεις”.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Πηγές κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει καμία δόση ως το επόμενο καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα “κάθεται στο πίσω κάθισμα της εποπτείας”. Αντιθέτως όσοι έχουν διαπραγματευτεί με αυτό, αναμένουν δύσκολες συζητήσεις, ανεξαρτήτως σύνθεσης αποστολής.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 03/09/2017 18:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: