Να μην συγχέονται οι εποικοδομητικές προτάσεις ΓΓ ΟΗΕ με τις ακριβώς αντίθετες της Τουρκίας, λέει ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλους να μην συγχύζουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις προτάσεις της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα, που ήταν ακριβώς αντίθετες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο Συνεδριακό Κέντρο για να απονείμει τα βραβεία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Ερωτηθείς αν είναι υπόψη της κυβέρνησης δραστηριότητες στις Βρυξέλλες για δραστηριοποίηση της ad hoc επιτροπής για την εναρμόνιση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, ο Πρόεδρος είπε ότι «από την ώρα που δεν υπάρχουν εν εξελίξει συνομιλίες, δεν δικαιολογείται και μια ανάλογη λειτουργία της επιτροπής».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την εκδοχή συγκεκριμένης εφημερίδας – όπως αναφέρθηκε στη σχετική ερώτηση – με βάση πληροφόρηση που είχε η εφημερίδα και από άλλους και αναφερόταν στον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το τι έγινε. Ερωτηθείς εάν αυτό που περιγράφει η εφημερίδα το έχει διαβάσει, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

«Δεν γνωρίζω από πού αντλούν τις πληροφορίες τους η οποιαδήποτε εφημερίδα ή εκείνος που δίνει τις πληροφορίες. Εις ουδεμία στιγμή είχε εκνευριστεί ο ΓΓ με τον υποφαινόμενο. Εκινούμουν πάντα μέσα στα πλαίσια τα διπλωματικά και τηρώντας, εν πάση περιπτώσει, στάση αρχών όσον αφορά θέματα που ήτο ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα για τον κυπριακό ελληνισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε άλλη ερώτηση αν ισχύει ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδης του είχε μεταφέρει τα περιθώρια ευελιξίας της Τουρκίας και ότι αυτά τα περιθώρια ευελιξίας δεν θα μπορούσαν να λεχθούν δημόσια από την Τουρκία αλλά από τον ΓΓ, ο Πρόεδρος είπε «Όχι, γιατί η συμφωνία δεν θα γίνετο μεταξύ εμού και του ΓΓ αλλά μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Τουρκίας, κατά κύριον λόγο».

Συνεπώς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν είναι το θέμα τί ο ΓΓ εισηγείτο ως πρόταση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία σημασία έχει ποια στάση τήρησε και συνεπώς δεν ήτο δυνατόν κάποιοι να μεταφράζουν (τις προτάσεις), π.χ. ο ΓΓ είχε πει ότι ένας αριθμός που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ήταν 650 με βάση, όπως λέει, τις παραμέτρους του, τη συμφωνία Συμμαχίας του 1960. Παρά ταύτα, η Τουρκία αξιούσε την παραμονή 1800».

Σημείωσε ότι «ένα είναι οι καλές προθέσεις του ΓΓ και άλλο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν το ζητούμενο ήταν να αντικατασταθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας με μια νέα συνθήκη εφαρμογής της λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, ήταν με ένα άλλο αξιόπιστο σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος του διεθνούς οργανισμού, της ΕΕ και κλπ».

«Εκείνο που επεδίωκε η Τουρκία ήταν να μετονομάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Συμμαχίας σε συνθήκες εφαρμογής με μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Άλλο τί πρέσβευε ο ΓΓ και προέτεινε και άλλον τί η Τουρκία ήτο έτοιμη να αποδεχθεί. Τελεία και παύλα. Και ας μην συγχέουμε τις θέσεις τις προτάσεις της εποικοδομητικές του ΓΓ με τις ακριβώς αντίθετες από πλευράς Τουρκίας,» τόνισε.

Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρεται σε δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ξέρει πολύ καλά τι έγινε στο δείπνο, της 6ης Ιουλίου, στο Κραν Μοντάνα. Το δημοσίευμα, με τίτλο «Αυτά ξέρει ο Άντρος Κυπριανού», κάνει λόγο για εκνευρισμό του ΓΓ του ΟΗΕ και συζήτηση «σε υψηλότατους τόνους που πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια της διπλωματικής γλώσσας και της ευγένειας.»

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/09/2017 13:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: