«Μικρασία Χαίρε»: Εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Νέας Σμύρνης, 95 χρόνια από την καταστροφή




Σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μικρασία Χαίρε», διοργανώνει η Εστία της Νέας Σμύρνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, με θεία λειτουργία στον ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης για την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η Εστία Νέας Σμύρνης πραγματοποιεί εκδήλωση-ομιλία της Ιουλίας Μωραϊτου, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας και δρ. Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με θέμα «Η πολιτική χωροθέτησης και εγκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας εντός και εκτός του Δήμου της Αθήνας. Η περίπτωση της Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου».

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, τιμάται ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με συναυλία επί τη ευκαιρία και του εορτασμού των 92ων γενεθλίων του. Ο μικρασιατικής καταγωγής συνθέτης πρόκειται να παρευρεθεί στην εκδήλωση, κατά την οποία θα ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» και πλήθος επώνυμων καλλιτεχνών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εστίας, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Λήδα Πρωτοψάλτη θα διαβάσουν αποσπάσματα από μαρτυρίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τον Α’ τόμο της «Εξόδου». Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η φιλόλογος Κλαίρη Δεληγιάννη και θα πλαισιωθεί μουσικά από τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι και τον Τάσο Πούλιο στο τραγούδι και το κανονάκι.

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα τιμηθεί η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα. Θα μιλήσουν η Μαργαρίτα Δημητριάδου, ιστορικός-λαογράφος και η έφορος της Βιβλιοθήκης και των Μουσείων της Εστίας, Θέμις Παπαδοπούλου, με θέμα «Η Πηνελόπη Δέλτα σκουπίζει τα δάκρυα των Μικρασιατών Προσφύγων».

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 και στις 19:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του National Geographic «Ο μεγάλος ξεριζωμός». Μία μοναδική πηγή πληροφόρησης από έναν ανεξάρτητο αυτόπτη μάρτυρα, που φωτίζει τα γεγονότα τα οποία χάραξαν την ιστορία των δυο λαών στις επόμενες δεκαετίες.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Οι αναμνήσεις μίας κούκλας» του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα παρουσιαστεί η ομιλία της ιστορικού, φιλολόγου και προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, Αρχοντίας Β. Παπαδοπούλου, με θέμα «Ένας περίπατος στα μνημεία της Σμύρνης».

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η Εστία Νέας Σμύρνης τιμά τον μεγάλο Μικρασιάτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ανδρέας Ζάκας, λυκειάρχης-θεατρολόγος. Θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων του Ηλία Βενέζη από μέλη της θεατρικής ομάδας της Εστίας. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη, Αϊβαλί 1922» παραγωγής του ΙΔΙΣΜΕ, με μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ιστορικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο βιβλίο «Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η κόρη του Ηλία Βενέζη, ο Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και ξένοι καθηγητές πανεπιστημίου.

Τέλος, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, η Εστία Νέας Σμύρνης και οι Εκδόσεις Πατάκη θα παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης». Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Τίτο Αθανασιάδη και από τον ποιητή-κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Νικορέτζο.

Στρατής Μπαλάσκας , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: