Μέχρι και τώρα δίνουμε ό,τι διευκολύνσεις χρειάζονται οι Τούρκοι: Είμαστε τελικά αφελείς




Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Ανασκοπώντας τα διάφορα λάθη τα οποία κάναμε στο παρελθόν, άρχισα να διερωτώμαι εάν ποτέ κάθισαν οι ηγέτες μας ή και εμείς να σκεφτούμε σοβαρά διάφορες πτυχές του Κυπριακού που έπρεπε να πάρουμε μια θέση.

Δεν εννοώ ότι το κυπριακό πρόβλημα το δημιούργησαν τα λάθη μας διότι όλοι γνωρίζουμε ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Αλλά και εμείς πρέπει να ενεργούμε σε επίπεδο υψίστης σοβαρότητας.

Περιμέναμε σαράντα τρία χρόνια «συνομιλιών» για να εγείρουμε επισήμως το θέμα της παρανομίας των εγγυήσεων της Τουρκίας. Πηγαίνοντας πολύ πιο πίσω, κάναμε προτάσεις για τροποποίηση του Συντάγματος το 1963 οι οποίες ήταν ναι μεν λογικές αλλά άκαιρες. Και το χειρότερο; Αφήσαμε τον Άγγλο αρμοστή να κάνει και εισηγήσεις για τροποποιήσεις ιδιοχείρως. Και πιστέψαμε ότι ενεργούσε καλόπιστα. Αν είναι δυνατόν η Αγγλία η οποία είναι χώρα με καλά οργανωμένη διπλωματία και εχθρική πολιτική έναντι της Κύπρου, να μας βοηθήσει να κάνουμε Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προς όφελός μας.

Επί σαράντα τρία χρόνια είχαμε την αφέλεια να πιστεύουμε ότι οι τουρκοκύπριοι θα έλυναν μαζί μας το Κυπριακό καλόπιστα. Θυμάμαι δε και ένα γραφικό άρθρο στον Φιλελεύθερο που έκανε μια συναισθηματική έκκληση ο αρθογράφος στον Μουσταφά και τον Νίκο, όπως έλεγε, να λύσουν το Κυπριακό αγνοώντας ο αρθογράφος (που ήταν και πολιτευμένος) ότι ο Μουσταφάς ήταν ουσιαστικά ο Ερντογάν. Άρα μηδέν από μηδέν, μηδέν.

Για δεκάδες χρόνια το ΡΙΚ διοργάνωνε συζητήσεις προσκαλώντας διάφορους με τον παρουσιαστή να κατευθύνει την συζήτηση υπέρ της πολιτικής των υποχωρήσεων υπέρ της Τουρκίας διότι αυτό επέβαλλε ο «ρεαλισμός» για να λυθεί το Κυπριακό. Και τώρα υπάρχουν έντονες φωνές για συνέχιση των συνομιλιών με κίνδυνο να υποβιβαστούμε πιο πολύ. Ουδέποτε υπήρξε μια οργανωμένη εκστρατεία για την προώθηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Η Τουρκία στο Στρασβούργο ήταν διπλωματικά πάνοπλη και εμείς είχαμε μόνο έναν πρέσβη που δεν ήταν ούτε νομικός και προσπαθούσε να πάρει κάποια ενίσχυση από το κέντρο χωρίς να την παίρνει. Πιστέψαμε στους Αμερικάνους και στους Άγγλους ότι θα μας βοηθήσουν.

Είναι γνωστή η παραπλάνηση του Μακαρίου από τον Αμερικανό Κλάρκ Κλίφορντ για την παράδοση των εγγράφων μας στους Τούρκους με το επιχείρημα ότι τους έπεισε και εκείνους να μας δώσουν τα σχετικά έγγραφα, πράγμα που δεν έγινε. Ήταν ολοφάνερη η συνεργασία και συμμαχία των Άγγλων με τους Τούρκους στις διάφορες εξελίξεις του Κυπριακού. Για χρόνια ολόκληρα δεν αντιδρούσαμε για την φιλοτουρκική συμπεριφορά των αντιπρόσωπων του Γενικού Γραμματέα, ντε Σότο και Άιντε, οι οποίοι για να είναι εκεί που ήταν θα έπρεπε να είχε προηγηθεί φυσικά η τουρκική έγκρισή τους. Πολλοί πολιτευόμενοι πίστευαν το ψέμα ότι το πρόβλημά μας ήταν οι διαφορές μας με τους τουρκοκυπρίους, δηλαδή ότι το Κυπριακό ήταν διακοινοτική διαφορά και πρωτοστατούντος του ΑΚΕΛ ακολουθούσαμε την πολιτική της επαναπροσέγγισης με τους τουρκοκύπριους αντί να επικεντρωθούμε στο θέμα Τουρκία. Μέχρι και τώρα δίνουμε ό,τι διευκολύνσεις χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι πέραν εκείνων που έχουν οι Ελληνοκύπριοι για να μην θυμωθεί η διεθνής κοινότητα ότι δεν τους έχουμε καλά.

Επιτρέπουμε την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών για να πηγαίνουν οι «πατριώτες» οι Κύπριοι να αιμοδοτούν τα καζίνα και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι να επωφελούνται με τα κέρδη τους στην ελεύθερη περιοχή. Ο κ. Λακκοτρύπης και μαζί του πολλοί Κύπριοι και φυσικά και η κυβέρνηση γίνονται τρισευτυχισμένοι για το αέριο το οποίο ανακαλύπτουμε στις εκσκαφές μας στα υποθαλάσσιά μας εδάφη.

Έχουν δε εφησυχάσει και χαίρονται διότι δεν ενοχλεί πλέον η Τουρκία με το «Μπαρμπαρός» ή άλλωσπως, έχοντας την αφέλεια ότι η Τουρκία θα επενέβαινε πριν την ανόρυξη του αερίου για να υλοποιήσει τις αξιώσεις της. Ενώ βεβαίως η Τουρκία μας αφήνει να εργαστούμε προς όφελός της βγάζοντας το αέριο πάνω. Τότε θα επέμβει και καλά κάνει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε αυτή την πιθανότητα και να μην πανηγυρίζει πρόωρα. Ας ελπίσουμε ότι θα σοβαρευτούν επιτέλους οι πολιτικοί.

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΑ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: