Λύση με τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης δεν μπορεί να υπάρξει, λέει ο Φωτίου




Λύση με τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και λύση με μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς Κυριάκου Νεάρχου στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά στη Λεμεσό, ο κ. Φωτίου εξέφρασε βαθιά συγκίνηση γιατί σήμερα «είμαστε μάρτυρες του τραγικού επίλογου της ζωής δυο συμπατριωτών μας, πατέρα και γιου, που ανέβηκαν ξεχωριστά τον Γολγοθά της σκληρής δοκιμασίας και των βασάνων που βίωσε η πατρίδα μας το 1974, και συναντώνται μετά από 43 χρόνια εδώ, στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό, για το στερνό αντίο από τα άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα και τη νεκρώσιμη τους ακολουθία».

Ο πατέρας, Χρίστος Νεάρχου, απεβίωσε σε ηλικία 96 χρόνων την περασμένη Δευτέρα, είπε ο κ. Φωτίου, και «αγωνιζόταν να αντέξει για να μπορέσει να ευχηθεί το καλό κατευόδιο στο αγνοούμενο παιδί του και να ακουμπήσει έστω το φέρετρο του. Δεν τα κατάφερε όμως».
Από την άλλη ο γιος του, «ένας πραγματικός ήρωας όπως τόσοι άλλοι νέοι που έσπευσαν να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδα μας», ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της και δεν δίστασε να προσφέρει σε αυτήν και την ίδια του τη ζωή. Δεν δίστασε να επιλέξει το δρόμο του καθήκοντος και της εθνικής αξιοπρέπειας. Δε λογάριασε το κίνδυνο όχι από αφέλεια ή άγνοια, αλλά από μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς και αίσθημα ευθύνης έναντι της πατρίδας. Προσέτρεξε χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα της για να υπερασπιστεί τα δίκαια της και δεν δείλιασε ούτε επί στιγμή μπροστά στο θάνατο παραμένοντας ορθός μέχρι τέλους».

Σημείωσε ότι οι συνθήκες της εξαφάνισης και του θανάτου του είναι ιδιαίτερα τραγικές αφού η σορός του παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια άθαφτη στις πλαγιές ενός βουνού κοντά στη Σκυλλούρα, μαζί με τις σορούς 22 περίπου άλλων συμπολεμιστών του, και τα οστά τους εντοπίστηκαν σκόρπια και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Σημειώνεται πως άλλοι 29 άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού συγκαταλέχθηκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων, ενώ 10 άνδρες έπεσαν στο πεδίο της μάχης και 54 τραυματίστηκαν.

«Οι απώλειες ήταν οπωσδήποτε βαριές. Αλλά μέσα στο σκηνικό της προδοσίας και της καταστροφής, οι άνδρες του Τάγματος ανταποκρίθηκαν με τις δυνάμεις που διέθεταν στο καθήκον τους με ηρωισμό και αυταπάρνηση», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των αγνοουμένων, είπε ότι χίλιοι περίπου συμπατριώτες μας εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται «και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να διακριβωθεί και η δική τους τύχη», προσθέτοντας ότι τις απαντήσεις για την τύχη τους τις κατέχει «η Τουρκία η χώρα η οποία ευθύνεται τόσο για την δημιουργία της τραγωδίας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους όσο και για την μη επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του δράματος που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς για τόσες δεκαετίες».

Δυστυχώς, η στάση της Τουρκίας, είπε, μας απογοητεύει συνεχώς και στο Κυπριακό. Με την επιμονή της στη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως και στην παραμονή για πάντα αριθμού στρατευμάτων της, η Τουρκία επιδιώκει να θέσει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο, μετατρέποντας την σε προτεκτοράτο της».

Τόνισε ότι στην επιμονή αυτή της Τουρκίας οφείλεται ξεκάθαρα το ναυάγιο της τελευταίας διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/09/2017 11:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: