Κόβουν τη βοήθεια οι Αμερικανοί στο Κάιρο και ξαφνικά κάνουν ασκήσεις η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ




Κάτι δεν πάει καλά με αυτή την υπόθεση της διένεξης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, καθώς πριν λίγες μέρες προκλήθηκε διπλωματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι θα αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια (αφορούσε άμεση εκταμίευση σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων) προς την Αίγυπτο για λόγους… ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια, το να ανακοινώνουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις λίγες μέρες αργότερα, ότι θα ξεκινήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν σταματήσει από το 2009, με την Ουάσιγκτον να τις αναβάλουν το 2011 λόγω της «αραβικής άνοιξης» και το 2013 κατηγορώντας τον στρατό για επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών, δε βγάζει ασφαλώς και πολύ νόημα. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών οι ασκήσεις «Bright Star» που παραδοσιακά αποτελούν τη σημαντικότερη κοινή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα διεξαχθούν το διάστημα 10-20 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή δηλαδή και θα πραγματοποιηθούν στη νέα στρατιωτική βάση Mohamed Najuib στη δυτική Αλεξάνδρεια.

Η απάντηση τι συμβαίνει, μάλλον εξηγείται από το τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας. Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά, η γραφειοκρατία του State Department έκανε το «θαύμα» της και με την πολιτική που υιοθέτησε ήρθε σε σύγκρουση με τις επιθυμίες του Λευκού Οίκου, που έσπευσε να διορθώσει την κατάσταση.

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα παραμένει, πως είναι δυνατόν το State Department να υιοθέτησε αυτή τη θέση, ενώ στην αρχή της θητείας του ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε ξεκαθαρίσει ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα προηγούνται πάντα όλων. Είτε η γραφειοκρατία παρέκαμψε τον Τίλερσον, είτε το σχίσμα ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο είναι σοβαρότερο από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

Πηγή: Defence Point

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: