Κυπριακό, τουρκικές παραβιάσεις έθεσε ο Κοτζιάς από το βήμα της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ




Στόχος της Ελλάδας στο κυπριακό πρόβλημα είναι να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαιρετίζοντας το βράδυ της Παρασκευής την 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όσον αφορά το κυπριακό, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ο στόχος μας συνοψίζεται σε μία έννοια την οποία υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό: Να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος χωρίς κατοχή, χωρίς εξωτερικές εγγυήσεις και χωρίς οποιοσδήποτε να έχει παρεμβατικά δικαιώματα».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε λύπη που η διάσκεψη για την Κύπρο τερματίστηκε τον Ιούλιο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, γιατί η τουρκική πλευρά κι αυτή των Τουρκοκυπρίων “ήταν οι μόνοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που δεν ήθελαν να γίνει η Κύπρος ένα ουσιαστικά κανονικό κράτος, χωρίς παρεμβάσεις και ξένη κατοχή”.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη συζήτηση επί του βασικού διεθνούς ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μόλις η Τουρκία επιδείξει σαφή βούληση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις βάση των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς και στα πλαίσια των παραμέτρων που όρισε ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαίου της θάλασσας.

«Έχουμε επανειλημμένα σημειώσει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να προωθούνται με μια συνεχή αμφισβήτηση συνόρων από τη γείτονα, ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Για τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η ελληνική πρωτοβουλία σχεδιασμού των ΜΟΕ και της εφαρμογής τους, έχει ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και διευκολύνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το άλυτο ακόμη πρόβλημα του ονόματος.

«Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό. Η θέση μας είναι σαφής: Ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα. Ένα όμως», σημείωσε.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να συνεχίσουν να ανταπεξέρχονται στην εντολή τους σε έναν κόσμο αυξημένων προκλήσεων

Έκανε αναφορές στη Βόρεια Κορέα, στη Συρία, όπου υποστήριξη την πολιτική λύση της κρίσης, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σε λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό καθώς και την προσφυγική κρίση.

Μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και τον Σταθεροποιητικό ρόλο της στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας καθώς και στη ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στην προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή. Ανέπτυξε ακόμη την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 23/09/2017 08:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: