Η Βαγδάτη δεν θέλει κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας: Εκδίωξη κυβερνήτη Κιρκούκ




Το κοινοβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε ότι απέπεμψε τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει, παρά την αντίθετη άποψη της Βαγδάτης, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην επαρχία του.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Κούρδος κυβερνήτης του Κιρκούκ, o Ναζίμ Εντίν Καρίμ, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, που διεκδικούν τόσο η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι ενέγραψε την ψηφοφορία για την αποπομπή του κυβερνήτη του Κιρκούκ στην ημερήσια διάταξη του Σώματος αφού έλαβε «επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού» Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Οι 173 παρόντες βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του κυβερνήτη, απουσία των Kούρδων βουλευτών, οι οποίοι για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα αποχώρησαν από τη Βουλή.

Την Τρίτη το κοινοβούλιο στη Βαγδάτη ψήφισε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκτιμώντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι «επικίνδυνο για την ενότητα του Ιράκ».

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, όπου συνυπάρχουν πολλές κοινότητες, Aράβων, Kούρδων και Tουρκομάνων κυρίως, ανήκει στις λεγόμενες «αμφισβητούμενες» περιοχές οι οποίες υπάγονται στη Βαγδάτη, αλλά διεκδικούνται και από την τοπική κυβέρνηση του Αρμπίλ.

Η Ουάσινγκτον και πολλές δυτικές χώρες έχουν καλέσει επίσης να αναβληθεί ή να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα παρεμβάλει προσκόμματα στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εξακολουθεί να κατέχει δύο προπύργια στο Ιράκ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

14/09/2017 14:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: