Οι Τούρκοι συνδέουν τη Γερμανία με το πραξικόπημα: Ειρωνικός και θρασύς ο Τσαβούσογλου




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε την αντίδραση του Βερολίνου για τη σύλληψη στην Αττάλεια δύο γερμανών πολιτών ως υπόπτων για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν συλλαμβάνουμε (ένα πραξικοπηματία), η Γερμανία αρχίζει να αγανακτεί. Μα τι σας νοιάζει;», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Είναι και τούρκος πολίτης, αλλά (η Γερμανία) ρωτάει: ‘Γιατί συλλαμβάνετε τον πολίτη μου;’»

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τη Γερμανία επίσημου αιτήματος της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση αυτή θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά την χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι η Γερμανία πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά μετά τη σύλληψη δύο ακόμη γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, το περιοδικό ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο στα τέλη Απριλίου να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης και του Γκιουλέν και των μελών της στη Γερμανία. Είχε επισυνάψει κατάλογο με 80 ονόματα, ανέφερε. Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την Παρασκευή τη σύλληψη στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους» δύο γερμανών πολιτών. Μ’ αυτή τη σύλληψη αυξήθηκε σε δώδεκα ο αριθμός των Γερμανών που το Βερολίνο θεωρεί πολιτικούς κρατουμένους στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, πρόκειται για δύο τουρκικής καταγωγής Γερμανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας (νοτιοδυτική Τουρκία) ως ύποπτοι για σχέσεις με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Το Dogan δεν διευκρίνισε αν έχουν την τουρκική υπηκοότητα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τσαβούσογλου.

«Αν είναι αναμιγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν το υποστήριξε, γιατί τον προστατεύετε;», συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στη νότια Τουρκία στη διάρκεια των εορτασμών της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας (Άιντ αλ-Άντχα).

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες Παρασκευή πως οι συλλήψεις αυτές είναι «στις περισσότερες περιπτώσεις αβάσιμες» και «δεν έχουν καμιά σχέση με τις αρχές μας του κράτους δικαίου».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ

02/09/2017 21:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: