Η πρώτη σύγκρουση Βαγδάτης-Ιρακινού Κουρδιστάν: Παραδώστε αεροδρόμια και συνοριακά φυλάκιά




Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα προκαλέσει χάος στην περιοχή, επεσήμανε το γραφείο του Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, θα προκληθεί χάος στην περιοχή, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

— Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα» για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας μετά την απόφαση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν να διεξαγάγει δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία αύριο.

«Η λήψη μίας μονομερούς απόφασης που πλήττει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιοχής με ένα αποσχιστικό πραξικόπημα αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ειρήνη», δήλωσε κατά τη διάρκεια «ομιλίας του προς το Εθνος» που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ενότητας της χώρας», προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

24/09/2017 21:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Βαγδάτη, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: