Η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και το καθεστώς της Πιονκγιάνκ




Του Aντώνη Στ. Στυλιανού

Η κρίση στην κορεατική χερσόνησο αποτελεί, ίσως, τη χειρότερη κρίση στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η νέα πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονκγιάνκ αποτελεί σαφή ένδειξη της πολεμικής διελκυστίνδας που τεκταίνεται στην περιοχή, ενώ η κατάσταση εκτραχύνεται με πληροφορίες για νέες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) από το καθεστώς του Κιμ Γιογκ Ουν.

Ο 33χρονος ηγέτης (η ηλικία του δεν έχει επιβεβαιωθεί) της Βορείου Κορέας τεντώνει επικίνδυνα το λεπτό σχοινί που χωρίζει τον πόλεμο με την ειρήνη. Η συνεχής ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος και η κατασκευή και δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και έχουν βεληνεκές που φτάνει μέχρι την ενδοχώρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποτελούν τεκμήριο των προθέσεων της Πιονκγιάνκ και κατάφωρη παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρωταρχικός στόχος του Κιμ είναι προφανώς η απόκτηση της δυνατότητας να πλήξει πόλεις της Αμερικής, όπως είναι το Λος Άντζελες για παράδειγμα, που φαίνεται να είναι εντός του βεληνεκούς των πυραύλων που διαθέτει. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε ενδεχόμενη κίνηση της Πιονκγιάνκ για «επανένωση» της κορεατικής χερσονήσου με στρατιωτικά μέσα, αφού σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν να επιλέξουν να «προστατεύσουν» τη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας ή μια δική τους πόλη και προφανώς η επιλογή θα είναι μονόδρομος.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στην περιοχή προτού η Βόρειος Κορέα αποκτήσει την πιο πάνω δυνατότητα. Το σκηνικό πολέμου, πάντως, στην περιοχή κορυφώνεται, ειδικά μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το νησί Χοκαΐντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά και την πυρηνική δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου 2017. Από την άλλη, η Βόρειος Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επίτευξη συμφωνίας για χαλάρωση του εμπάργκο που της έχει επιβληθεί, αφού μπορεί να επιλέξει το «πάγωμα» του πυρηνικού της προγράμματος εις αντάλλαγμα χαλάρωσης των κυρώσεων εναντίον της.

Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει ανοικτό, αν και η Βόρειος Κορέα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα. Ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, αν και οι ΗΠΑ έχουν σαφώς προειδοποιήσει την Πιονκγιάνκ ότι συνέχιση της ρητορικής πολέμου και απειλές εναντίον εδαφών των ΗΠΑ, όπως η νήσος Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό, θα έχουν ως επίπτωση μια τεραστίων διαστάσεων στρατιωτική απάντηση από πλευράς των ΗΠΑ.

  • Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: