Η εθνικιστική λαϊκιστική δεξιά απειλεί τη Γερμανία: Ρίχνει βαριά σκιά στην αυριανη ψηφοφορία




Η Αγγελα Μέρκελ , φαβορί των γερμανικών εκλογών, και ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία στις εκλογικές τους περιφέρειες την παραμονή μίας ψηφοφορίας που απειλεί να σημαδευτεί από ένα ιστορικό άλμα των λαϊκιστικών εθνικιστικών δυνάμεων της ακροδεξιάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες η 63χρονη καγκελάριος βρέθηκε αντιμέτωπη κατά τη διάρκεια των προεκλογικών της συγκεντρώσεων με ομάδες ακροδεξιών που την κατηγορούν για «προδοσία» όταν, το 2015, άνοιξε τις πύλες της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους.

Εθνικιστικό μίσος

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ριζοσπαστικοποίησε τη ρητορική του κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, κέρδισε πόντους στις δημοσκοπήσεις και κατατάσσεται τρίτο με 11% έως 13% της πρόθεσης ψήφου, μπροστά από την αριστερά του Die Linke, τους φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους.

Μία τέτοια εκλογική επίδοση είναι πρωτοφανής για την μεταπολεμική Γερμανία. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας των πολιτών προειδοποιεί για την απειλή που συνιστά η ψήφος υπέρ του AfD, που χαρακτηρίζεται από πολλούς κόμμα της άκρας δεξιάς ή ακόμη και κληρονόμος του ναζισμού.

Η εκλογική επιτυχία του AfD θα ρίξει τη σκιά της στην αναμενόμενη νίκη των χριστιανικών ενώσεων CDU και CSU της Αγγελα Μέρκελ, οι οποίες βρίσκονται στο 34%-36% , πολύ μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες του SPD που λαμβάνουν 21%-22%.Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς Κρίστοφ Χόιμπνερ φοβάται ότι μία εκλογική επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, «ενός συνονθυλεύματος αντισημιτών, εχθρών της δημοκρατίας και υποκινητών του εθνικιστικού μίσους», θα ενισχύσει σημαντικά του λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές της δεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η είσοδος του AfD στην κάτω βουλή «θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της Γερμανίας». «Η σοβαρότητα τη κατάστασης δεν έγινε αντιληπτή παρά πολύ αργά», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ποιος συνασπισμός;

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Βερολίνο, ο Μάρτιν Σουλτς είχε αποκαλέσει την Αγγελα Μέρκελ υποψήφια της ακινησίας.

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να είναι τέσσερα χρόνια απραγίας και λήθαργου», είπε καταγγέλλοντας την «υπνωτική πολιτική» της καγκελαρίου.

Ομως, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος με το μήνυμα αυτό θέλησε να αγνοήσει το γεγονός ότι το κόμμα του συγκυβερνά με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση από το 2013, ενώ η έκκλησή του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος σε μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική ανάπτυξη και όπου η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίεδά της.

Εάν η νίκη της φαίνεται δεδομένη, η Αγγελα Μέρκελ θα βρεθεί μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Εχει αποκλείσει συνεργασία με τα άκρα και η απλούστερη λύση θα ήταν η επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

Ομως, το SPD, που βρίσκεται εν μέσω υπαρξιακής κρίσης, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το ενδεχόμενο συμμετοχής του και πάλι στην κυβέρνηση και είναι πιθανόν να αναζητήσει μία ανάπαυλα στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην περίπτωση αυτή θα έμενε μία και μόνη δυνατότητα: μία συμμαχία των CDU/CSU με το FDP και τους Πράσινους. Ομως οι διαφορές ανάμεσα στους φιλελεύθερους και τους οικολόγους για θέματα όπως το μέλλον του ντίζελ ή οι πρόσφυγες είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα φαντάζεται κανείς τη διαχείρισή τους. Και ο φωτογενής ηγέτης των φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, απηνής πολέμιος μεταξύ άλλων και των γαλλικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, προαναγγέλλεται δύσκολος εταίρος για την Αγγελα Μέρκελ.

23/09/2017 23:40 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: