Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις σε σχέση με το σκάνδαλο στο ΤΕΠΑΚ και την 8ήμερη κράτηση των 11 υπόπτων που διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, τα όσα αφορούν τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, η απόφαση για επανασχεδιασμό των έργων στη λεωφόρο Τσερίου και τα όσα σχετίζονται με την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Υπό τον τίτλο «Οικογενειακό τραπέζι» η Αλήθεια γράφει στο κύριο της θέμα ότι άναυδο έμεινε το Δικαστήριο με τα όσα κατατέθηκαν χθες ενώπιον του για το φαγοπότι που έστρωσε για όλη της την οικογένεια η πρώην Λειτουργός Έρευνας του ΤΕΠΑΚ Ροζίτα Παυλίδου η οποία χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία ως ο εγκέφαλος του νέου σκανδάλου και η οποία τέθηκε μετά από διάταγμα του Δικαστηρίου σε οκταήμερη κράτηση μαζί με άλλα 10 πρόσωπα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Πάφου επιβεβαίωσε δημοσίευμα της ότι απέκτησε τ/κ περιουσία 115.500 τ.μ. αλλά ότι αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματά της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στον κάλαθο των αχρήστων πετάχτηκαν οι σχεδιασμοί ετών και προτάσεις των αρμόδιων Τμημάτων για τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στη λεωφόρο Τσερίου στη Λευκωσία καθώς σε νέα σύσκεψη χτες έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Στροβόλου για δύο λωρίδες.

Υπό τον τίτλο «Παραδοχή χάους για τ/κ περιουσίες» ο Πολίτης γράφει στο κύριο του θέμα ότι με την παραδοχή ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν γνωρίζει τις χρήσεις των τ/κ περιουσιών που έχει διαθέσει σε 20 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων οι 3.000 σχεδόν σε μη εκτοπισθέντες ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα. Σε δεύτερο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αδίστακτη και σατανική παρουσιάζεται, κατά την Αστυνομία, η εγκέφαλος του νέου σκανδάλου στο ΤΕΠΑΚ Ροζίτα Παυλίδου καθώς φέρεται να εξασφάλισε τα 5 εκατομμύρια λέγοντας ότι «ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα». Αλλού γράφει ότι ενέδωσε τελικά η Κυβέρνηση στις πιέσεις επηρεαζόμενων καταστηματαρχών και δεν πρόκειται να κατασκευαστεί η λεωφόρος Τσερίου με τον τρόπο που οι ειδικοί επί ρυμοτομίας την έχουν σχεδιάσει.

Υπό τον τίτλο «Θηλυκή μαφία στο ΤΕΠΑΚ» ο Φιλελεύθερος γράφει στο κύριο του θέμα ότι «σαν οργανωμένη μαφία μέσα στο πανεπιστήμιο (ΤΕΠΑΚ) φαίνεται να έδρασε η ομάδα που εκμεταλλεύτηκε ευρωπαϊκά προγράμματα πέντε εκατομμυρίων για να διαμοιράζει χρήματα εντός της οικογένειας και πως η Αστυνομία παρουσίασε χτες στο Δικαστήριο την 57χρονη Ροζίτα Παυλίδου ως την αρχηγό της μαφίας. Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο μακροχρόνιος αγώνας καταστηματαρχών και κατοίκων της Τσερίου για τη μη δημιουργία τριών λωρίδων στη συγκεκριμένη λεωφόρο είχε αίσιο τέλος χθες καθώς σε σύσκεψη στο Προεδρικό αποφασίστηκε ο επανασχεδιασμός της λεωφόρου για να δημιουργηθούν μόνο δύο λωρίδες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τους φακέλους 23 υποθέσεων από τις 30 που κατήγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου ζήτησε η Αστυνομία από το Υπουργείο Εσωτερικών και την αρμόδια υπηρεσία.

Υπό τον τίτλο «Εκβίαζε ότι θα τους βάλει “πομπούα”» η Χαραυγή γράφει στο κύριο της θέμα ότι πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων, πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες κι άλλα πολλά συνθέτουν την πολύκροτη υπόθεση ατασθαλιών σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την οποία 11 ύποπτοι τελούν υπό 8ήμερη κράτηση. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με προβλήματα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συνεργασία Ιατρική Σχολής και δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναφέροντας ότι στις 8 Σεπτεμβρίου πέφτουν οι υπογραφές.

Υπό τον τίτλο «11 υπό κράτηση για την απάτη στο ΤΕΠΑΚ» η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει ότι έντεκα ύποπτοι για ανάμειξη στην απάτη με τα ερευνητικά προγράμματα στο ΤΕΠΑΚ τέθηκαν υπό 8ήμερη κράτηση την Παρασκευή μετά από σχετικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ένα νέο “λουκ” θα αποκτήσει το κέντρο της Χλώρακας στην Πάφο καθώς το έργο αναβάθμισης της περιοχής θα ξεκινήσει σε μερικές βδομάδες σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Νικόλα Λιασίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα με στόχο να τεθεί τέρμα στην κατά τα φαινόμενα κακοδιαχείριση που γινόταν για δεκαετίες.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/09/2017 11:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: