Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Tρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Στη χθεσινή δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των 75 συνολικά αξιωματούχων και στις αμφιβολίες κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με την αποκάλυψη των κενών και αδυναμιών του ίδιου του Νόμου, αναφέρονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα τους οι κυπριακές εφημερίδες.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι υποθέσεις κατάχρησης στο ΤΕΠΑΚ, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ και η προώθηση αναδιαρθρώσεων με ανταλλαγή χρέους έναντι ακινήτων.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Πόθεν έσχες της πλάκας!” γράφει ότι σε νόμο της πλάκας έχει διαφανεί πως είναι ο νόμος για το πόθεν έσχες, όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και όπως τέθηκε χθες σε εφαρμογή με τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών. Αλλού γράφει ότι την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Νίκος Αναστασιάδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση στον ALPHA Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει με τη μετακίνηση των εξωτερικών ιατρείων και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού θα γίνει το νέο κυπριακό μουσείο.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Φιάσκο οι δηλώσεις για το Πόθεν Εσχες” γράφει ότι η χθεσινή – και για πρώτη φορά – δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των 75 συνολικά αξιωματούχων (Προέδρου Δημοκρατίας, Προέδρου Βουλής, Υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών) κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την φιλοσοφία της περιβόητης νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες. Αλλού γράφει ότι σε δύο από τις δεκατέσσερις υποθέσεις προσφορών του Ωκεανογραφικού φαίνεται να εμπλέκεται η εταιρεία του υιού της Ροζίτας Παυλίδου, Χουάν Ιακώβου Παυλίδη Καρέρα. Σε άλλο θέμα γράφει για αρχαία, πήλινα και χάλκινα αντικείμενα, εντοπίστηκαν στη Γαληνόπορνη.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Πόθεν έσχες με τρύπες” γράφει ότι η δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά χθες, των δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” των συνολικά 75 κρατικών και αιρετών αξιωματούχων εγείρει σοβαρές αμφιβολίες και καχυποψίες ως προ το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε τα κενά και τις αδυναμίες του ίδιου του Νόμου. Αλλού γράφει ότι σε παραλία της Πόλης Χρυσοχούς, ασυνείδητος εγκληματίας οδηγώντας τετράτροχη “γουρούνα”, σκόπιμα πέρασε ξανά και ξανά πάνω από τις προστατευμένες φωλιές θαλάσσιων χελώνων Καρέτα-Καρέτα και κατάστρεψε ολοσχερώς 19 από αυτές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινά εγκατάσταση έξυπνων μετρητών η ΑΗΚ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πολιτικοί με χρέη και…πολλά ακίνητα!” γράφει ότι σύμφωνα με τις Δηλώσεις Πόθεν Έσχες, πολλοί από τους πολιτικούς παρουσιάζονται να έχουν πολλά χρέη και λίγες καταθέσεις, αλλά μεγάλη σε αξία ακίνητη περιουσία, ενώ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβίβασε στις θυγατέρες του τις μετοχές του σε Imperium και Compaservus, κράτησε όμως, τις μετοχές του στη Μινέρβα, την Εταιρεία Αναπτύξεως Αγρού και στο Woolworth. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “ενέταξαν στην προεκλογική ακόμη και την Εθνική Φρουρά” και αναφέρεται σε επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΓΕΕΦ. Αλλού γράφει για νέα περίοδο χάριτος στις εμπορικές τράπεζες για την προώθηση αναδιαρθρώσεων με ανταλλαγή χρέους έναντι ακινήτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ο πλούτος των πολιτικών σε δημόσια προβολή” αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζεται με λιγότερη περιουσία από τους υπουργούς του ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δηλώνει ότι τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν αποτελούν κοροϊδία για το λαό και προσβολή στη νοημοσύνη τους. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας “εκλιπαρεί για πόλεμο”. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις “δεν ήταν ίδιες”.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/09/2017 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: