Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, η γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονησίφορος”, που κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για τη θυγατρική Cyta Hellas, η προτροπή προς δανειολήπτες να προσέχουν τι υπογράφουν σε σχέση με τραπεζικούς όρους, η προσπάθεια ΔΗΣΥ και Υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποχετευτικών τελών και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό Κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Δέκα νέες παγίδες από τις τράπεζες σε βάρος δανειοληπτών” γράφει ότι δέκα νέες παγίδες των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών, τις οποίες κατονομάζει, κατάγγειλε με χθεσινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος παράλληλα καλεί τους δανειολήπτες να είναι προσεκτικοί στο τι υπογράφουν και να μην αποδέχονται τους παράνομους τραπεζικούς όρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Κύπριοι κομάντος πάνε Ισραήλ για εκπαίδευση”. Αλλού γράφει ότι αναμένεται και τρίτο πλοιάριο γεμάτο με μετανάστες που κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κορμακίτη.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Μικρότερες αυξήσεις με κρατική συνδρομή” γράφει ότι στελέχη του ΔΗΣΥ και του Υπουργείου Οικονομικών ανέσυραν υπολογιστικές μηχανές και έπεσαν με τα μούτρα στην προσπάθεια να μειωθούν κατά το δυνατόν οι αυξήσεις στα αποχετευτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να επηρεαστεί η πλειονότητα των ιδιοκτητών (το 60% με 70%), η οποία πήρε λογαριασμούς για μειωμένα τέλη. Αλλού γράφει ότι ξεχείλισε από κόσμο το κεντρικό εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ. Την ίδια όμως στιγμή, μαίνονται ανεξέλεγκτες μάχες των δύο ΔΗΚΟ στο διαδίκτυο. Σε άλλο θέμα γράφει αναφερόμενος στη γεώτρηση στον Ονησίφορο, ότι η προσοχή τώρα στρέφεται στην ΕΝΙ.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Υπό εκποίηση η Cyta Hellas” γράφει ότι με δημοσιεύσεις στις χθεσινές εκδόσεις μιας διεθνούς και μιας ελληνικής εφημερίδας – Καθημερινή των Αθηνών και Financial Times – οι σύμβουλοι της ΑΤΗΚ άνοιξαν επίσημα τη διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για τη θυγατρική της ΑΤΗΚ Cyta Hellas. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονησίφορος-δυτικά” κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Το κοίτασμα από μόνο του δεν είναι εμπορεύσιμο, ανέφερε ο Υπουργός, ωστόσο είπε ότι η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική. Σε άλλο θέμα κάνει αναφορά για “3,5 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχεία της κατοχής” κι ότι “ξεπέρασαν κάθε όριο οι διακοπές Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα”.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ανησυχίες για εμβάθυνση της διαίρεσης” γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας επισήμαναν πως όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας, με τον Α. Κυπριανού να εκφράζει ανησυχία για ενέργειες που πιθανόν να γίνουν και στις δύο κοινότητες, οι οποίες θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο τη διαίρεση. Αλλού γράφει ότι το κουδούνι του σχολείου δεν κτύπησε για όλα τα παιδιά, αφού ένας αριθμός παιδιών με αναπηρίες δεν μπορεί να απολαύει του δικαιώματος στην ενιαία εκπαίδευση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πρόβλημα υποστελέχωσης των Α’ Βοηθειών και για επείγουσα ανάγκη για ακόμα 70 νοσηλευτές.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Οχι αρκετό φυσικό αέριο για βιώσιμο έργο” αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη για τη γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονησίφορος-δυτικά” και γράφει ότι παρά την απογοήτευση από το τεμάχιο 11, τα ενεργειακά σχέδια της Κυβέρνησης δεν μειώνονται. Αλλού γράφει ότι η Apple αποκαλύπτει το Iphone X. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα καλωσορίσει σκυλάκι από καταφύγιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Οικονομική Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Με Citibank προχωρά ο Συνεργατισμός” γράφει ότι με αίσιο τέλος ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αναφορικά με τη διεθνή τράπεζα που θα αναλάβει να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές για να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλού αναφέρεται στην παρουσίαση του νέου iPhone X του οποίου η τιμή είναι 999 δολάρια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι αυξημένος και στα έσοδα και στις δαπάνες, με τρόπο που αντανακλά την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές.

ΚΥΠΕ – Mαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/09/2017 09:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: