Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επαφές της Κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το νομοσχέδιο για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος, το θέμα βιωσιμότητας που ήγειρε ο Γενικός Ελεγκτής για τον δρόμο Πάφου – Πόλης και η οδηγία του ΥΠΕΞ που εμπόδισε Ισραηλινούς τουρίστες να εισέλθουν στην Κύπρο, αφού είχαν πρόθεση να μείνουν σε ξενοδοχεία ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στους πρωτοσέλιδους τίτλους του κυπριακού Τύπου την Πέμπτη.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κινήσεις Αμερικανών για επανέναρξη των συνομιλιών» γράφει ότι ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν ο οποίος έρχεται στην Κύπρο στο τέλος του χρόνου είπε στο Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει. Αλλού και κάτω από πρωτοσέλιδη φωτογραφία, αναφέρεται στο φονικό σεισμό που έπληξε το Μεξικό, γράφοντας ότι γονείς αναζητούν ίχνη ζωής στα ερείπια του σχολείου με εκατοντάδες νεκρούς. Σε άλλο θέμα γράφει για παραλίγο κρίση με το Ισραήλ, αφού χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για να λήξει το ζήτημα της άρνησης των κυπριακών αρχών να δεχτούν τουρίστες που πήγαιναν στα κατεχόμενα.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Μπλόκο Οδυσσέα στον δρόμο Πάφου – Πόλης», γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ήγειρε θέμα βιωσιμότητας του έργου και το Υπουργικό Συμβούλιου του απάντησε ότι είναι εκτός της αρμοδιότητάς του. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δικαστικά ανέλεγκτος αναδεικνύεται για δεύτερη φορά ότι είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αλλά και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού τυχόν παραπτώματα που μπορεί να τους καταλογίζονται από πολίτες δεν μπορούν να ελεγχθούν δια της νομικής οδού αλλά μόνο σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο. Αλλού γράφει ότι αντιμετώπιση δεύτερου στη σειρά, με βάση το άθροισμα των ποσοστό των κομμάτων που τον στηρίζουν ζήτησε για τον Νικόλα Παπαδόπουλο το επιτελείο του στη χθεσινή σύσκεψη του ΡΙΚ.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Έρχεται ο Μεγάλος Αδελφός», γράφει ότι νομιμοποιείται η παρακολούθηση συνομιλιών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για το έγκλημα με την κατάθεση στη Βουλή του πολύκροτου νομοσχεδίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι σε λάθος του χειριστή αποδίδει η Αστυνομία το θαλάσσιο ατύχημα με ταχύπλοο σκάφος που στοίχισε της ζωή σε 32χρονη γυναίκα από την Κίνα και οδήγησε στον τραυματισμό άλλων πέντε προσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι €3,5 δισεκατομμύρια θα στοιχίσει η ηλεκτρική σύνδεση με Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα και ότι υπεβλήθη αίτηση για άδεια κατασκευής στον σταθμό της Κοφίνου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Δεν άντεξε… την ‘ένταση’ ο Αναστασιάδης”, γράφει ότι δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και παραμένουν σοβαρά ερωτηματικά, γιατί δεν επέμενε να συζητήσει και να αξιοποιήσει το έγγραφο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν-Μοντάνα. Αλλού γράφει ότι προσπάθεια εκδίωξης από το λιμανάκι του Λατσιού στην Πόλη Χρυσοχούς καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας αποκλείοντας την είσοδο του λιμανιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου στέλνει στο Γενικό Εισαγγελέα νέα επιστολή καταγγέλλοντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τη ρητορική του απέναντι στα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΙ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι «Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την απαγόρευση εισόδου από το Βορρά» και γράφει ότι η οδηγία με στόχο την αποτροπή κατοίκων τρίτων χωρών να φτάσουν στα κυπριακά αεροδρόμια αν έχουν πρόθεση να μείνουν σε ξενοδοχεία ελληνοκυπριακής ιδιοκτησία στα κατεχόμενα, εκδόθηκε τον Ιούνιο από το ΥΠΕΞ το οποίο απέτυχε, όπως αναφέρεται, να ενημερώσει τις πρεσβείες, τους τουριστικούς πράκτορες ή ακόμα και την υπόλοιπη Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι οι ψαράδες στο Λατσί διαμαρτύρονται ότι απειλείται το επάγγελμά τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα παιδί ανασύρθηκε χθες ζωντανό από τα ερείπια του σχολείου του στο Μεξικό μετά τον σεισμό 7.1 ρίχτερ που σκότωσε τουλάχιστον 225 άτομα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/09/2017 08:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: