Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έγκριση χθες του προϋπολογισμού 2018 από το Υπουργικό και το περιεχόμενό του περιλαμβανομένων των δαπανών που προβλέπονται για ενεργειακές υποδομές, τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Εθνική Φρουρά, ο οδικός χάρτης της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «€850 εκατ. στην ανάπτυξη» ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ισοσκελισμένος αλλά και αναπτυξιακός, διατηρεί τις ισορροπίες χωρίς να προσθέτει οποιεσδήποτε πρόσθετες φορολογίες ή άλλες επιβαρύνσεις για τον πολίτη. Αλλού γράφει για τις υποθέσεις ΤΕΠΑΚ – Ωκεανογραφικού ότι τίθενται στο μικροσκόπιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 14 υπόπτων και ότι το ΤΑΕ Λεμεσού θα ζητήσει από το δικαστήριο την ανανέωση της κράτησης όλων των υπόπτων. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι αλλαγές το νόμο για το πόθεν έσχες αποφάσισαν τα κόμματα και ότι η πιο σημαντική είναι αυτή που προβλέπει μείωση των ατόμων που θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων κατά 4.382 άτομα.

Ο «Πολίτης», τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Εθνική Φρουρά» και γράφει ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία και κάνει λόγο για ισραηλινά Tavor και βρετανικά Accuracy σε καταδρομείς και ΟΥΚ και για στολίσκο με 16 σκάφη και συντονιστικό κέντρο αεροάμυνας. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει κάτω από σχετική φωτογραφία για την υιοθέτηση χθες από τον Νίκο Αναστασιάδη σκύλου από καταφύγιο το οποίο ονόμασε Φριντ λόγω των έντονων φρυδιών του καθώς και ότι προέτρεψε τους πολίτες να στηρίζουν τα αδέσποτα ζώα. Αλλού γράφει ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν λέει η Ροζίτα Παυλίδου στης ανακριτές και εικάζεται ότι προσπαθεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του σκανδάλου κάνοντας αναφορές σε άλλα πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την υπόθεση.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο «Υποδομές €340 εκατ. για αέριο» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου πριν το 2020 και ότι οι δαπάνες για την αναγκαία υποδομή για την κατασκευή προβλήτας για τη μόνιμη πρόσδεση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και των υπόλοιπων χερσαίων υποστηρικτικών έργων προϋπολογίζονται στα €340 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που δημιουργήθηκε στο Λατσί με την ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ορόφων σε λόφο απέναντι από το λιμανάκι και ότι πολεοδόμοι θεωρούν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αλλού γράφει ότι άρχισε το άνοιγμα λογαριασμών των υπόπτων για το σκάνδαλο με τα προγράμματα του ΤΕΠΑΚ και ότι τα στοιχεία αξιολογούνται από τους ανακριτές σε συνεργασία με λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μας δεσμεύουν με συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οδικό χάρτη για ιδιωτικοποιήσεις ετοίμασε η κυβέρνηση ο οποίος θα δεσμεύει την επόμενη και ότι προωθείται για ξεπούλημα σε επενδυτές το κρατικό λαχείο, τα περιουσιακά στοιχεία στο Τρόοδος και το ΧΑΚ. Αλλού αναφέρεται στην κάλυψη που γίνεται από το ΡΙΚ και καταγγέλλει παρεμβάσεις για την προβολή της θεματολογίας στις ειδησεογραφικές εκπομπές που μεταφέρονται από ανώτατα στελέχη και διορισμένους στο Ίδρυμα κάτι που σύμφωνα με την «Χ» προκαλεί τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Σε άλλο θέμα γράφει για νέα οδηγία που ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα με στόχο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 25% εντός της επόμενης τριετία και ότι το 46,1% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γιούνκερ: Η Βρετανία θα μετανιώσει το Brexit» αναφέρεται στην ετήσια ομιλία χθες του Προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση στην ΕΕ και γράφει ο επικεφαλής της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει προς τα μπρος και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο σύντομο μέλλον. Αλλού και κάτω από φωτογραφία του Προέδρου Αναστασιάδη με το νέο του σκύλο, Φριντ, προβάλλει την υιοθέτησή του από καταφύγιο χθες γράφοντας επίσης ότι ο Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Facebook καλωσόρισε τον Φριντ στο νέο του σπίτι και κάλεσε τους πολίτες να υιοθετούν ζώα από καταφύγια. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι Επαρχιακό Δικαστήριο του Όσλο έχει διατάξει την άμεση επιστροφή της τετράχρονης Μαρί – Ελένης στην Κύπρο μετά από την απαγωγή της από τη Λευκωσία πριν από σχεδόν πέντε μήνες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/09/2017 08:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: