Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των χωριστών συναντήσεων Γκουτέρες με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη , οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες. Όλες σχεδόν φιλοξενούν και συνεντεύξεις από διάφορους για θέματα της επικαιρότητας.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Δεν ρισκάρει και καλή…Άνοιξη» ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίζεται επιφυλακτικός για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για δημογραφική «βόμβα» στα κατεχόμενα λόγω του αριθμού των «υπηκοοτήτων» που δόθηκαν και που ξεπερνά τις 5500. Αλλού γράφει ότι μητέρα πέντε παιδιών νίκησε τον καρκίνο «και τρέχει για τη ζωή».

“Ο Πολίτης” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Γιατί έμεινε ατάραχος ο Αντόνιο Γκουτέρες» ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει αντιληφθεί από πρώτο χέρι γιατί δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό και πως τα ΗΕ έχουν καταλήξει στη στάση τους. Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο πρωτοσέλιδα για νέο σκάνδαλο αναφορικά με υπερπληρωμές €25 εκ. στις εταιρείες λεωφορείων. «Το Πεντάκωμο θα γίνει Βατί» είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος από την πρώτη σελίδα, για την μονάδα αποβλήτων και τα περί ακατάλληλου εργοστασίου.

Υπό τον τίτλο “Εφαρμογή με πολλά κενά “, η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο της θέμα τι αποφάνθηκαν εμπειρογνώμονες για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες και τι ξεκαθαρίσε ο ΓΓ. Γράφει επίσης ότι εκτοξεύθηκε σε νέα ύψη η κυκλοφορία οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους. Αλλού γράφει ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ το 2010 καθόρισαν εν πολλοίς τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στο γήπεδο σας η μπάλα, λέει ο Γκουτέρες» ότι πρωτοβουλία κινήσεων από τις δύο πλευρές στην Κύπρο αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναρχίσει τη διαδικασία στο Κυπριακό. «Το κουδούνι του σχολείου δεν έχει τον ίδιο ήχο για όλα τα παιδιά» είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας η οποία γράφει ότι παιδιά με αναπηρίες δεν μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα στην ενιαία εκπαίδευση. Η «Χ» κάνει επίσης λόγο πρωτοσέλιδα για «νέα κρυφή παράταση στις εταιρείες υδρογονανθράκων».

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο στόχαστρο ο Προϊστάμενος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιμένει στη θέση του για το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και δέχθηκε τα ομαδικά πυρά όσων ζητούν την κατασκευή του δρόμου. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στο πλοίο “Rainbow Warrior” της Greenpeace και στον «πόλεμο» του πληρώματος του κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Γράφει επίσης ότι ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων ,τερματίστηκε το κυκλοφοριακό χάος που επικρατούσε στην περιοχή.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Καθημερινή” φιλοξενεί στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Στο β’ γύρο ψηφίζουμε κατά Αναστασιάδη» συνέντευξη του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος εκφράζει βεβαιότητα ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλού γράφει ότι ο Ακιντζί δηλώνει έτοιμος για διαπραγμάτευση μετά το τέλος των εκλογών, θέτοντας τρεις όρους. «Το κλίμα δεν ήταν ποτέ βαρύ για μένα στο προεδρικό» λέει στη «Κ» ο Ιωνάς Νικολάου.

Η κυριακάτικη εφημερίδα “Η Μάχη”, υπό τον τίτλο «Βγήκε…στην επίθεση» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε την αμυντική τακτική και απάντησε στον Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουν την ευκαιρία απομονωτισμού της Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην ομιλία Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Σημερινή”, με τίτλο «Δύο πολιτικοί αρχηγοί στον βούρκο» αναφέρεται στις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου και γράφει ότι κατέχει τα ονόματα των δύο αρχηγών κομμάτων που εμπλέκονται, όπως υποστηρίζει, σε υποθέσεις χρηματισμού και φοροδιαφυγής. Αλλού γράφει ότι με υλικά από τα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε η επέκταση του Τύμβου στη Μακεδονίτισσα. Γράφει επίσης οι κυνηγοί στήνουν «βερκά» για κόμμα μετά τον «πόλεμο» για τα αμεπλοπούλια.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/09/2017 11:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: