Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου, ενώ δεσπόζουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Ονησίφορο», οι εξελίξεις με τις συλλήψεις στο ΤΕΠΑΚ και η νέα κατάθεση που θέλει να δώσει η Ροζίτα Παυλίδου.

Οι εφημερίδες αναφέρουν επίσης ότι το ΔΗΚΟ οδεύει σε πορεία σύγκρουσης, ενώ ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς διαμηνύει μέσα από συνέντευξη του πως η πολιτική αξιοπιστία είναι το συμβόλαιο του. Αλλά θέματα είναι οι εγγυήσεις της ΕΤΑΑ σε τράπεζα στα κατεχόμενα, Κυπριακό κ.ά.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φτωχός αλλά τίμιος ο Ονησίφορος μας» και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella επιβεβαιώνουν μεν την ύπαρξη κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στον Ονησίφορο, αλλά οι ποσότητες του είναι μικρότερες από εκείνες που θα καθιστούσαν συμφέρουσα και εμπορεύσιμη την αυτοτελή εκμετάλλευση του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ροζίτα Παυλίδου, τέως υπεύθυνη των Ερευνητικών Προγραμμάτων στο ΤΕΠΑΚ, είναι έτοιμη να «κελαηδήσει», αφού ζήτησε να δώσει νέα κατάθεση που «θα κάψει πολλούς». Αλλού αναφέρει ότι η Βουλή προσανατολίζεται να διακόψει τις εργασίες της τον Δεκέμβριο, λόγω των προεδρικών εκλογών, για να μη μετατραπεί σε αρένα προεκλογικών σκοπιμοτήτων και να αποφευχθούν φαινόμενα λαϊκισμού.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ανοίγει τον ασκό του ΤΕΠΑΚ η Ροζίτα» αναφέρει πως η φερόμενη ως εγκέφαλος του σκανδάλου εμφανίζεται έτοιμη να πάρει μαζί της και άλλους διοικητικούς λειτουργούς και ακαδημαϊκούς του ΤΕΠΑΚ, με κύριο μέλημά της να απαλλαγούν από τις ευθύνες των κατηγοριών τα συγγενικά της πρόσωπα. Αλλού γράφει ότι το 2050 ο πληθυσμός της Κύπρου θα φτάσει το 1 εκατομμύριο με βάση δημογραφικές προβλέψεις που έγιναν, ενώ σημειώνει ότι ο πληθυσμός αυξάνεται χάρη στη μετανάστευση και λιγότερο λόγων της ανανέωσής του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την ώρα που οι έρευνες για το Ωκεανογραφικό Κέντρο βρίσκονταν προς το τέλος τους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων έστελνε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του επιτακτικά να παρέμβει και να σώσει ένα από τους προχθεσινούς συλληφθέντες από τα χέρια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Συμμορία λευκού κολλάρου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο οποίος αναφέρει ότι η αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε κύκλωμα πρωτοφανών διαστάσεων σε σχέση με «το φαγοπότι», που έγινε με ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, που αγγίζουν πλέον και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι το Κέντρο της Πάφου μετατρέπεται σε πνεύμονα κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι τουρκοκυπριακές περιουσίες αλλάζουν καθεστώς και θα αποτελέσουν μέρος της ανάπλασης των πλατειών και των κτιρίων της πόλης. Αλλού γράφει ότι κάθε χρόνο και χειρότερα, αφού φέτος 110 χιλιάδες εταιρείες δεν πλήρωσαν το ετήσιο τέλος των 350 ευρώ στον Έφορο Εταιρειών.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα της με τίτλο «Αληθινή αλλαγή το συμβόλαιο μου με το λαό» αναφέρει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, στις ανησυχίες της οποία θέλει να απαντήσει με μια κυβέρνηση από ικανούς ανθρώπους και διαμηνύει μέσα από συνέντευξη του στην εφημερίδα πως η πολιτική αξιοπιστία είναι το συμβόλαιο του. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως βρέθηκε στον Πύργο της Τυλληρίας και συνομίλησε με κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Πύργο, που αριθμεί περίπου 1.200 κατοίκους, ενώ καταγράφησαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Αλλού αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι ο κυριότερος εχθρός των χελωνών.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Σε πορεία σύγκρουσης οδεύει το ΔΗΚΟ» αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος το κόμματος, Μάριος Καρογιάν, ετοιμάζει πλατφόρμα στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ΔΗΚΟ, ενώ οι προθέσεις του θα εξαγγελθούν τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον επικών διαστάσεων τυφώνα «Ίρμα», στις 100 χιλιάδες άτομα που μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο και τα ολόκληρα τμήματα της πολιτείας της Φλόριντα που δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλού γράφει ότι οι εκποιήσεις είναι μοχλός πίεσης για τα ΜΕΔ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» υπό τον τίτλο «ο σκοτεινός ρόλος του Έιντε» αποκαλύπτει, γράφει, απαράδεκτες ενέργειες από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών στον Κραν Μοντανά, αναφέροντας ότι έστελνε μηνύματα μέσω του κινητού του από το χώρο των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένα άτομα και ομάδες, που ο ίδιος θεωρούσε ότι μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας βρίσκονται σήμερα σε ένα από τα χειρότερα σημεία στη διπλωματική ιστορία των δύο χωρών. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Δημάρχου Στροβόλου, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος του είναι σημείο αναφοράς και για άλλους Δήμους σε θέματα, που ξεκινούν από την αντιμετώπιση των Δημοτών μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο « Φερετζές της ΕΤΑΑ σπάει το εμπάργκο» γράφει ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι σκανδαλώδης, η οποία εγγυάται τις εμπορικές και άλλες συναλλαγές της Turkish Bank των κατεχομένων αίροντας έτσι το εμπάργκο και την παρανομία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι έσπασε η omerta για τη σεξουαλική κακοποίηση, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των καταγγελιών βιασμού ή απόπειρας βιασμού τα τελευταία χρόνια. Αλλού αναφέρει ότι σε σκάνδαλο με ποινικές πλέον διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση μοναχής στην οποία παραχωρήθηκε δάνειο 78 χιλιάδων ευρώ το 2009 από την πρώην ΣΠΕ Στροβόλου με 40χρονη αποπληρωμή παρόλο που η δανειολήπτρια διένυε το 90ο της έτος.

«Σύγκρουση εξουσίας για απόλυση του μουφτή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail και γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε τον «πρωθυπουργό» να του δώσει ισχυρούς λόγους για την απομάκρυνση του μουφτή, Ταλίπ Αταλάϊ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στον κυκλώνα Ιρμα, που κτύπησε την Κούβα και κατευθύνεται προς τη Φλώριδα, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πρώην πολεμικός ανταποκριτής φέρνει ομάδα τουριστών που ασχολούνται με την ιστορία, στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/09/2017 10:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: