Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα όσα σχετίζονται με τα έγγραφα που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομάδα ατόμων, η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα δήλωσε ο Ακιντζί, η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά για τις προεδρικές εκλογές του 2018, οι κινήσεις της Άγκυρας για εδραίωση της κατοχής και πολιτική και οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, οι νέες εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και τα όσα σχετίζονται με τα σκάνδαλα στο αποχετευτικό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων κυπριακών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Παίρνει σειρά ο Συνεργατισμός» η «Αλήθεια» φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη αναφέροντας ότι το κεφάλαιο του Συνεργατισμού είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για θέματα σκανδάλων, στα οποία είναι μπλεγμένα και αρκετά επώνυμα μέλη της κοινωνίας μας. Σε δεύτερο της θέμα η «Α» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε συνέδεσε την επανέναρξη των συνομιλιών με τις προεδρικές εκλογές και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις όποιες δηλώσεις γίνονται από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί και τις προκλήσεις που διαδέχονται η μια την άλλη. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει ρεπορτάζ σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που αφορούν την εγκατάσταση συστήματος υγραεριοκίνησης στα αυτοκίνητα.

Υπό τον τίτλο «Ξέρει αρκετά περισσότερα» η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διεμήνυσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ξέρει πολύ καλά τι έγινε στο δείπνο και πως ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έγγραφα στον προεδρικό απόρρητο φάκελο αφορούν κάποια αποσπασματικά πρακτικά της συνάντησης του προέδρου με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθώς και σημειώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη από το τελευταίο δείπνο της Διάσκεψης για το Κυπριακό.
Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Σταύρου Μαλά ο οποίος αναφέρει ότι δεν έχει τα χρήματα που έχουν οι άλλοι αλλά και πως «δεν είναι πουκάμισο η στρατηγική στο Κυπριακό για να την αλλάζεις» καθως και ότι «υπάρχουν συνέπειες από την ασυνέπεια του Προέδρου». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με κονδύλι €80.000 η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία κοινής ψηφιακής βάσης δεδομένων για θέματα αγνοουμένων.

Υπό τον τίτλο «Άγκυρα σε επιθετική διάταξη» ο Φιλελεύθερος κάνει λόγο στο κύριο του θέμα για βήματα εδραίωσης της κατοχής και κινήσεις πολιτικής και οικονομικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αναφέροντας ότι η Τουρκία υιοθετεί κινήσεις τακτικής αλλά και εδραίωσης της παρουσίας της στα κατεχόμενα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι προωθείται τροποποιητικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οδηγοί που συγκεντρώνουν 10 ή 12 βαθμούς ποινής αντί δικαστήριο θα στέλλονται για επιμορφωτικά μαθήματα οδικής ασφάλειας και εισάγει διατάξεις για δημιουργία σχολής, την πραγματοποίηση εξειδικευμένων μαθημάτων και εξετάσεων και καθορισμού αυτών που θα τα παρακολουθούν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο θα βρεθούν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία στις 10 Οκτωβρίου.

Υπό τον τίτλο «Με αισιοδοξία για το αύριο που αξίζει στο λαό» η Χαραυγή γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Σταύρος Μαλάς ανακοινώνοντας χθες την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές διεμήνυσε πως όραμα του είναι ένα μέλλον ανοιχτών οριζόντων για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά και έκανε λόγο για την ανάγκη αξιοπιστίας, ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης και ενός πιο πλούσιου μοντέλου ανάπτυξης. Σε δεύτερο της θέμα η Χαραυγή γράφει ότι στοχεύει στο τρίποντο σήμερα η Εθνική Κύπρου απέναντι στην Εσθονία. Αλλού παρουσιάζει ρεπορτάζ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάνοντας λόγο για υλοποίηση στόχων και προσδοκιών, προχειρότητες, πειραματισμούς και σχολεία εργοτάξια.

Υπό τον τίτλο «Υπόσχεση ρευστού για τον τουρισμό στο Τρόοδος» η αγγλόγλωσση Sunday Mail γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος ανακοίνωσε έργα περίπου €16 εκατομμυρίων με στόχο να δοθεί ώθηση στις ορεινές κοινότητες οι οποίες δεν έχουν επωφεληθεί από την ενίσχυση του τουρισμού. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι εξαγγέλλοντας χθες την υποψηφιότητα του ο Σταύρος Μαλάς κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ασυνέπεια και για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων προνομιούχων. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για δαπανηρές προσλήψεις από το εξωτερικό με στόχο να καλυφθούν θέσεις στην πολιτική αεροπορία γράφοντας ότι λόγο ελλείψεων προσωπικού το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάζεται να φέρει τέσσερις επιθεωρητές πτήσεων και ειδικούς από το εξωτερικό.

Υπό τον τίτλο «Τα βαρίδια Αναστασιάδη στον δρόμο της κάλπης» η εβδομαδιαία εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Προέδρος Αναστασιάδης μετά το Κραν Μοντανά, όπως όλα έδειχναν είχε καταφέρει να διαχειριστεί το αφήγημα της επόμενης μέρας στο Κυπριακό, ωστόσο με την επιφοίτηση που είχε να αποστείλει επιλεκτικά σε 50 και πλέον πρόσωπα τον φάκελο εγγράφων με την ένδειξη «απόρρητο», αίφνης όλα στράβωσαν και αναδύθηκαν στην επιφάνεια αναπάντεχα προβλήματα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος τις συνολικές ζημιές από την καταστροφική τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» και πως οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος που κυμαίνεται από 42 δισ. δολάρια μέχρι 160 δισ. δολάρια και ότι το κόστος του «Χάρβεϊ» συγκρίνεται με το κόστος του τυφώνα «Κατρίνα». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η «κυβέρνηση» Οζγκιουργκιούν του ψευδοκράτους στοχεύει σε μοντέλο σχέσεων δύο κρατών και ότι προχώρησε σε σειρά απαγορεύσεων εκμεταλλευόμενη το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα.

Υπό τον τίτλο «Εκφοβίζει η Τουρκία» η εβδομαδιαία εφημερίδα Μάχη φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Γραμματέα του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών Πέτρου Ζαρούνα ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία σήμερα ακολουθεί εκφοβιστική πολιτική μιλώντας για λύση δύο κρατών, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα και εξαγγέλλοντας κάποια άλλα με στόχο να μας οδηγήσει σε αποδοχή των δικών της όρων. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα η εφημερίδα γράφει στις εσωτερικές της σελίδες ότι φωτιές που δεν λένε να σβήσουν άναψε η μονομερής και ακατανόητη για πολλούς κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να αποστείλει σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, επιλεγμένους δημοσιογράφους καθώς και το ΑΚΕΛ, έγγραφα για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοτάρχης Νέου Χωριού Ανδρέας Χριστοδούλου κάνει λόγο για Χάος στη χερσόνησο του Ακάμα.

Τέλος υπό τον τίτλο «Κολυμπάμε στα σκα…νδαλα» η εβδομαδιαία εφημερίδα Σημερινή γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξεπερνά τα €1,3 δισ. το κόστος του αποχετευτικού, άλλο ένα μεγάλο έργο, το οποίο βρίσκεται στον κυκλώνα της σκανδαλώδους διαχείρισης και διαφθοράς και πως το πραγματικό ύψος των ζημιών από μίζες και κακοδιαχείριση θα διαφανεί από το διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή που ολοκληρώνεται τέλος του μήνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και πως σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 42 δισ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι μια δέσμη οκτώ εγγράφων που στάλθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιλεκτικά άνοιξε και πάλι τον κύκλο των ερωτημάτων για το Κραν Μοντανά.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/09/2017 12:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: