«Η εκλογή Τραμπ δεν ήταν “ατύχημα”» ανέφερε ο Κοτζιάς: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρέσβη Μαλλιά




«Έχω επισημάνει -κυρίως προς τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βλέπουν το φαινόμενο Τραμπ με απορία- ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ισχύς της Δύσης έχει μειωθεί στον παγκόσμιο ορίζοντα και προσπαθούν να βρουν τρόπους να επανακάμψουν. Η νέα αμερικανική διοίκηση προσπαθεί να ανιχνεύσει και να καταλάβει αυτό το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η εκλογή Τραμπ αποτελεί έκφραση μιας σειράς πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων και μεταβολών της αμερικανικής κοινωνίας. Δεν πρόκειται για “ατύχημα”».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον χαιρετισμό που απέστειλε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά με τίτλο «Στον αστερισμό του Προέδρου Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «η καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, με την οποία θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία. Αυτή είναι η πολιτική αρχών μας, αλλά και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών» και πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις που θέλουν το τέλος των διαπραγματεύσεων, ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι συχνά εκείνες που σε όλους τους άλλους τομείς κάνουν υποχωρήσεις “στον απαραίτητο σύμμαχο”. Εμείς λέμε κάτι πολύ σαφές: θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει αν θέλει να είναι ή να μην είναι».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ δεν χρησιμεύει σε τίποτα» και αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα, η διπλωματία της και οι άλλες δραστηριότητές της, τονίζοντας ότι «είμαστε ένας παράγοντας που προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η παραδοχή που ισχύει τα τελευταία πολλά χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι εμείς προσβλέπουμε και στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Συνέχεια αυτού του δόγματος είναι ότι η επαφή της Τουρκίας με την ΕΕ και πρωτίστως η ένταξή της περνάει από την Αθήνα και τη Λευκωσία με την προϋπόθεση ότι έχουμε μια Τουρκία που επιμένει στην ευρωπαϊκή επιλογή, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο και καθόλου δεδομένο. Άρα τίθεται σε αμφιβολία πλέον μια παραδοχή που είχε και στοιχεία ευσεβούς πόθου».

Μιλώντας για τη σημερινή Τουρκία έκανε λόγο για ένα πολυεπίπεδο διχασμό της τουρκικής κοινωνίας τον οποίο διαχειρίζεται ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτσι ώστε να συγκροτείται μεγάλη πλειοψηφία. «Πρέπει να μας απασχολήσει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μια υπερμεγέθης πλειοψηφία στη διαχείριση στρατηγικών θεμάτων, στην οποία θα συμμετέχει και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Υπό την πίεση των τρομοκρατικών οργανώσεων και υπό την πίεση της δημιουργίας Κουρδικού κράτους μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι όχι με μια πολιτικά διαλυμένη Τουρκία, αλλά με μια Τουρκία που εμφανίζει ξαφνικά μια υπερενισχυμένη πολιτική ενότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «στη Συρία η Τουρκία έκανε όλες τις επιλογές που διαψεύστηκαν και η πολλαπλή διάψευση την οδηγεί σε μια ριζική επανεξέταση, η οποία προϋποθέτει και διαφορετική οργάνωση του εσωτερικού της μετώπου».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στη συναίνεση που πρέπει να υπάρχει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρότεινε τη θεσμοθέτηση «ημέρας εθνικής συμφιλίωσης» και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα σταθερό σημείο σε ένα γεωπολιτικό κύκλο αβεβαιότητας. «Είναι κομβική χώρα διότι είναι ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και Μεσογειακή. Ανήκει στον κόσμο του δυτικού ορθολογισμού, στο Χριστιανισμό και συνομιλεί με ειλικρίνεια, σεβασμό και παρρησία με το μουσουλμανικό κόσμο και ταυτόχρονα εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ» είπε και πρόσθεσε «η δε Τουρκία που είναι ο γεωπολιτικός ανταγωνιστής μας στην περιοχή, αυτή τη στιγμή για το δυτικό σύστημα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής έχει καταστεί ένας απρόβλεπτος και αβέβαιος σύμμαχος. Υπάρχει λοιπόν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας είπε ότι δεν «βλέπει» ρήξη στις σχέσεις «αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας μια ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας όχι συμφωνημένης, με την πλήρη συναίνεση των κρατών-μελών, αλλά μια καινούργια σχέση που θα προκύψει δια διολισθήσεως. Δηλαδή νέες πολιτικές που δεν θα συναποφασίζονται αλλά απλώς θα συμβαίνουν ώστε η Τουρκία να κρατήσει την προστιθέμενη αξία στα γεωστρατηγικά και την εξωτερική πολιτική, χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Αυτό βολεύει πολλούς Ευρωπαίους αλλά και την Τουρκία. Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό σενάριο».

Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στη μειωμένη ισχύ της χώρας μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών και τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μια αλλοπρόσαλλη εσωτερική πολιτική η οποία διαμορφώνεται με βάση την ανάγκη ενός ηγέτη, που εξελίσσεται σε ηγεμόνα, να διατηρήσει την απόλυτη εξουσία του. Είναι μια χώρα εντελώς απρόβλεπτη και κανείς δεν γνωρίζει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ».

Τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να μπει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών, όχι λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων μας, αλλά διότι δεν οδηγεί πουθενά ένας εξωφρενικός ανταγωνισμός εξοπλισμών με μια χώρα που δεν είναι πια δημοκρατική. «Θα πρέπει να ορίσουμε το πώς θα κινηθούμε ώστε να συνδυάσουμε την νέα πραγματικότητα που ορίζει την εξωτερική πολιτική και τις συμμαχίες οι οποίες υποχρεωτικά και μέσα από τη χρήση δικαιωμάτων που έχουμε, θα μας οδηγήσουν σε μια ασπίδα, που δεν θα είναι μόνο δική μας» είπε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη καθώς το προσφυγικό και η εσωτερική ασφάλεια είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τη νέα Ευρώπη.

Τέλος μιλώντας για τη συναίνεση η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι δεν θα πρέπει να είναι στα λόγια, αλλά θα πρέπει να είναι παραγωγική και αυτό απαιτεί «τα κόμματα και οι ηγέτες τους να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική κάθαρσης σε σχέση με τις ευθύνες τους».

Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας σημείωσε ότι σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται «πρέπει άμεσα να δώσουμε ξανά περιεχόμενο στη διεθνή εικόνα της χώρας. Να την ξανακάνουμε έντιμο διαμεσολαβητή, με θέσεις σεβαστές από φίλους και συμμάχους. Αν θέλουμε όντως να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να στήσουμε δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, οφείλουμε να παρουσιάσουμε το όραμά μας για την περιοχή, ως η παλαιότερη χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η βάση για το σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε έναν σταθερό σύμμαχο για τις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία της Σούδας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η γεωγραφική της θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τώρα που ο 6ος αμερικανικός στόλος δραστηριοποιείται ενεργά στη Μεσόγειο».

Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση στο ενδεχόμενο ρήξης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Οφείλει να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να υποστηρίξει το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει να τοποθετηθεί με αυτοπεποίθηση. Όπως στο Βουκουρέστι πείσαμε τους συμμάχους ότι η δίκαιη επίλυση του Σκοπιανού θα αποβεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος, έτσι και σήμερα οφείλουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μπορεί να απειλήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος αναφερόμενος στο βιβλίο είπε ότι «είναι μια κραυγή έγερσης». Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το ενδεχόμενη ρήξης αναρωτήθηκε αν «η απόφασή μας να κρατήσουμε κλειστά τα ενταξιακά κεφάλαια περί κράτους δικαίου και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, βοήθησε τελικά την παρέμβασή μας στην επίθεση που δέχεται η δημοκρατία στη γείτονα χώρα ή απλά κρυφτήκαμε πίσω από το άλλοθι που προσέφεραν οι δικαιολογημένες αιτιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι θα ήταν απολύτως σύμφωνος με τη συνεννόηση στα εθνικά θέματα και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για το Κυπριακό ρωτήθηκε από τον ίδιο για την εθνική θέση στο Σκοπιανό και «υπό το αυστηρό βλέμμα του κ. Κοτζιά και αφού είχε προηγηθεί μια υστερική παρέμβαση του κ. Καμμένου, αρκέστηκε να πει ότι δεν είναι του παρόντος να μιλάμε για το Σκοπιανό». Στην θέση του συγγραφέα για αντιπροσωπευτική κυβέρνηση όλων των πολιτικών τάσεων σημείωσε ότι «αν για τα εθνικά έχουμε ανάγκη μιας εθνικής γραμμής, νομίζω ότι στα υπόλοιπα ζητήματα, στα οικονομικά, στα θέματα παιδείας και στα κοινωνικά θέματα, θέλουμε μια κυβέρνηση μεγάλων αλλαγών και δεν θέλουμε μια κυβέρνηση μεγάλων συμβιβασμών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: