Οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση: «Ακατάλληλος» για την προεδρία




Η πλειοψηφία των αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ μόλις το 36% εγκρίνει τα πεπραγμένα του στον Λευκό Οίκο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Το 56% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν σχετικά κρίνουν ότι ο Τραμπ «δεν είναι κατάλληλος» για την προεδρία, ενώ το 42% έχει την αντίθετη άποψη, σύμφωνα με αυτή την έρευνα του ινστιτούτου του πανεπιστημίου Quinnipiac. Οι Αμερικανοί διχάζονται ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις, το φύλο και το χρώμα του δέρματός τους.

Μεταξύ των υποστηρικτών των δημοκρατικών, το 94% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για το Οβάλ Γραφείο, ενώ το 84% των ρεπουμπλικάνων πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, το ποσοστό είναι αντίστοιχα 50% έναντι 48% και έναντι 49% μεταξύ των λευκών ανδρών.

Οι μαύροι ψηφοφόροι θεωρούν κατά το 94% ακατάλληλο για το αξίωμα τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το 63% των γυναικών εξέφρασε την ίδια άποψη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία διεξήχθη από την 21η ως την 26η Σεπτεμβρίου κι έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3,1%.

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι πάντως γενικά συμφωνούν για ένα πράγμα: ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να πάψει να ασχολείται τόσο πολύ με το Twitter.

Το 69% των 1.412 ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να κάνει συνεχώς αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυτόν, έναντι ενός 26% που εγκρίνει την εντατική χρήση του από τον ρεπουμπλικάνο.

Το ποσοστό όσων εκφράζουν ικανοποίηση για τα πεπραγμένα του αμερικανού προέδρου διακυμαίνεται μεταξύ ενός 33% κι ενός 40% από τον Μάρτιο. Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ντρέπεται που έχει πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αντιθέτως υπερήφανο γι’ αυτόν δήλωσε ένα 27%.

Στην έρευνα δεν μπορεί κανείς να βρει «κάποια θετική διάσταση» για τον Τραμπ, σχολίασε ο Τιμ Μαλόιν, υποδιευθυντής του ινστιτούτου ερευνών της κοινής γνώμης του πανεπιστημίου Κουινιπίακ. «Με το ποσοστό όσων εκφράζουν ικανοποίηση κολλημένο γύρω στο 30% και τον χαρακτήρα και την κρίση του να αμφισβητείται, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα ότι μια πλειοψηφία των αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί πως απλούστατα δεν είναι κατάλληλος για να κατέχει το πιο σημαντικό αξίωμα στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

28/09/2017 02:32  ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: