H Κύπρος ιδιαίτερα ευαίσθητη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και λόγω Αττίλα




Η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς υπέφερε και υποφέρει από την παράνομη λεηλασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της μετά από την τουρκική εισβολή του 1974 και την επακόλουθη κατοχή του ενός τρίτου της επικράτειάς της από την Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, σε παρέμβασή του στις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής για Κοινωνικά και Πολιτιστικά Θέματα της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) που ολοκλήρώθηκαν σήμερα στο Θίμφου του Μπουτάν.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ο κ. Τορναρίτης είπε πως πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει έντονη δράση σε αυτό τον τομέα και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν τη Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, για την οποία ανέλαβε πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Η εν λόγω Σύμβαση, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, είναι η μοναδική διεθνής συνθήκη, η οποία αφορά ειδικά στην ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ποινικοποιώντας έναν αριθμό αδικημάτων περιλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά των αγαθών αυτών.

Ο κ. Τορναρίτης κάλεσε όλα τα μέλη της Συνέλευσης να επικυρώσουν ή να προσχωρήσουν στην εν λόγω Σύμβαση, που προωθεί επίσης τη διεθνή συνεργασία κατά της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την καταπολέμηση της οργανωμένης παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και αντικειμένων και των κυκλωμάτων που επωφελούνται από αυτή, περιλαμβανομένου του διεθνούς κυκλώματος τρομοκρατίας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίας σήμερα, εγκρίθηκαν προσχέδια ψηφισμάτων που άπτονται της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ποικιλομορφίας της Ασίας, της ενίσχυσης του διαθρησκευτικού διαλόγου, της συνεργασίας σε ζητήματα υγείας, μετανάστευσης, καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών καθώς και καταπολέμησης της διαφθοράς. Τα προσχέδια ψηφισμάτων θα προωθηθούν για υιοθέτηση από τη Σύνοδο της Ολομέλειας της Συνέλευσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2017, στην Τουρκία.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε επαφές με τους Προέδρους της Άνω και Κάτω Βουλής του Μπουτάν, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, καθώς και με αξιωματούχους της ΑΚΣ, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές και με άλλες εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες, με τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/09/2017 11:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: