Γρίφος η ψήφος των Τούρκων στις γερμανικές εκλογές μετά και τις προτροπές Ερντογάν




Για πρώτη φορά μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η ψήφος των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Κυριακή.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι, από τους οποίους οι 700.000 έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ψήφος του τουρκικού πληθυσμού δεν αποτελούσε ερωτηματικό. Παραδοσιακά οι Τούρκοι ψήφιζαν –σε ποσοστό 60%- τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά έδιναν και ένα αρκετά καλό ποσοστό στους Πράσινους.

Αυτό γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούσαν για πολλά χρόνια μια στάση που έλκυε τους Τούρκους ψηφοφόρους, καθώς το κόμμα ήταν πάντοτε υπέρ της προσέγγισης της ΕΕ με την Τουρκία.

Όμως, την φορά αυτή υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο. Πριν από λίγο διάστημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις πρόσφατες εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, τα οποία και χαρακτήρισε «φιλοαρμενικά».

Στα κόμματα αυτά συγκαταλέγονται οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Ήταν τα κόμματα αυτά που με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισαν στο γερμανικό Κοινοβούλιο υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.

Το ερώτημα είναι τώρα ένα: Θα ακούσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας τον Ερντογάν;

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι αυτοί που θα ακολουθήσουν τη γραμμή του Τούρκου Προέδρου.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, τουρκικές οργανώσεις που δρουν στη Γερμανία και ανήκουν ιδεολογικά στο κόμμα του Ερντογάν –το ΑΚΡ- καλούν τους Τούρκους ψηφοφόρους να ενισχύσουν με τη ψήφο τους το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», όσο και εάν αυτό ακούγεται παράδοξο.

Η λογική που κρύβεται πίσω από αυτή την στρατηγική, είναι η τιμωρία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των παραδοσιακών γερμανικών κομμάτων, τα οποία τον τελευταίο καιρό ασκούν δριμύτατη κριτική κατά της πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν.

Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την άνοδο του ακροδεξιού «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο και σταθεροποιείται στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που μετέδωσε εχθές το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η ακροδεξιά βρίσκεται στο 11%.

Προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με 36%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 21,5%, τέταρτοι οι Φιλελεύθεροι με 10%, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Αριστερά με 8,5% και οι Πράσινοι με 8%.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 22/09/2017 12:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: