Γέμισε πετρέλαιο ο Σαρωνικός, από Σαλαμίνα μέχρι Γλυφάδα: Απίστευτη καταστροφή




Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πετρελαιοκηλίδα που απλώθηκε στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου.

«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Όπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

Μάλιστα, ακτιβιστές της οργάνωσης που βρίσκονται στην Σαλαμίνα, ξεδίπλωσαν πανό στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».

Απ την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Προσπάθειες άντλησης

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης «Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος» Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων, αναφέρει το Πρωτο Θέμαα.

Είπε ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρίεα του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας».

Στη Βουλή η τεράστια οικολογική καταστροφή

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το ΥΝΑ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.

Το χρονικό του ατυχήματος που γέμισε πετρέλαιο το Σαρώνικο

Την περασμένη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, ξύπνησαν από την οσμή του πετρελαίου: Οι παραλίες από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες». Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική, ωστόσο αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τρεις ημέρες μετά η πετρελαιοκηλίδα έχει ρυπάνει ένα μεγάλος μέρος του Σαρωνικού. Το μαζούτ έφτασε πρώτα στην Πειραϊκή και μέσα σε λίγες ώρες, οι ακτές σε Άγιο Κοσμά και Καλαμάκι έγιναν «μαύρες». Λίγο αργότερα ο δήμαρχος Γλυφάδας έκανε γνωστό πως το πετρέλαιο έχει φτάσει εκεί.

Ειδικοί αναφέρου πως οι εργασίες απορρύπανσης θα πάρουν τουλάχιστον πέντε μήνες και είναι πολύ πιθανό, δυστυχώς, τα ύδατα να μην επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν.

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, μίλησε για σημαντική καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να περιοριστεί η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων: «Νομίζω ότι υπήρξε καθυστέρηση και στην ενημέρωση του δήμου, έτσι ώστε ακόμη και με τα λίγα μέσα που διαθέταμε από το λιμενικό ταμείο να μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλά και στην αξιολόγηση του κινδύνου να διαφύγει το μαζούτ με την στροφή που έκανε ο άνεμος και να στραφεί προς τις ακτές της Σαλαμίνας».

Αυτοψία υπουργών, αξιωματούχων

“Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. “Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες. Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση. Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού, πρόσθεσε ο κ Κουρουμπλής.

Όπως εκτιμά ο υπουργός, μέσα σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα. Εμείς, πρόσθεσε, κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Όμως, λόγω των ρευμάτων, μεταφέρθηκε απέναντι στις ακτές του παραλιακού μετώπου.

Τέλος, χαρακτηρίζει “παραμύθια της Χαλιμάς” τις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ ότι υπήρξε αργοπορία του υπουργείου Ναυτιλίας και διερωτάται, γιατί δεν ζήτησαν να συγκληθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. “Εγώ το ζήτησα” είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Στο μεταξύ αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου για να εκτιμηθούν η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης, θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, με πλωτό περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο θα αποπλεύσει από την Πλοηγική Υπηρεσία του Πειραιά.

Στις 11:00, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α’ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

03/07/2017, 21.52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: