Το ΡΚΚ αιχμαλώτισε δύο υποδιοικητές της ΜΙΤ και 16 ακόμα πράκτορες: Εξευτελισμός της Τουρκίας




Την προηγούμενη εβδομάδα ένοπλοι στο ιρακινό Κουρδιστάν συνέλαβαν δύο Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας και 16 πράκτορες που τους συνόδευαν. Ο Τσεμίλ Μπαγίκ, κορυφαίο στέλεχος του ΡΚΚ, υποστήριξε πως αποστολή των Τούρκων ήταν η δολοφονία του.

Η αποτυχία των Τούρκων είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν έχει παράλληλο στην ιστορία των μυστικών επιχειρήσεων της χώρας. Στην Τουρκία όμως όλοι σίγησαν καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια τέτοια αποτυχία θα είχε υψηλό τίμημα, ίσως δεκάδες παραιτήσεις υπευθύνων, ακόμα και του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν συνέβη.

Ο Μπαγίκ πάντως υποστήριξε πως η επιχείρηση δολοφονίας του οργανώθηκε από τη ΜΙΤ με την συνεργασία των Κούρδων του Ιράκ και επιτέθηκε προσωπικά στον ηγέτη τους Μασούντ Μπαρζανί. Παράλληλα επιτέθηκε στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος Μπαχτσελί.

«Στόχος τους είναι να εντάξουν τους Κούρδους του Ιράκ στα σχέδιά τους», είπε, αλλά τόνισε πως δεν πιστεύει ότι η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, έχει εμπλοκή.

Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί της ΜΙΤ αιχμαλωτίσθηκαν από μαχητές του ΡΚΚ. Και δεν ήταν τυχαίοι. Ήταν οι συντονιστές των επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ στην συγκεκριμένη περιοχή. Ήταν άμεσοι υφιστάμενοι του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

«Μετέβησαν στο νότιο Κουρδιστάν με διπλωματικά διαβατήρια και ανέφεραν σχετικά στον Φιντάν και αυτός είπε στον Ερντογάν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στη δολοφονία αξιωματούχων του ΡΚΚ. Ο Ερντογάν έδωσε την έγκρισή του, αλλά το σχέδιο ναυάγησε καθώς χάρη σε διαρροή πληροφοριών οι δύο πράκτορες αιχμαλωτίσθηκαν», αναφέρουν κουρδικές πηγές.

Οι αυτές πηγές υποστηρίζουν ότι επίσης στόχος των Τούρκων ήταν να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και του ΡΚΚ με την εκτόξευση προβοκατόρικων επιθέσεων.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες είναι από τα κορυφαία στελέχη της ΜΙΤ, πιθανόν εκ των υποδιοικητών του Φιντάν, εκ των οποίων ο ένας είναι επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών επιχειρήσεων και ο άλλος επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ. Πέραν αυτών των δύο οι μαχητές του ΡΚΚ υποστήριξαν ότι πέτυχαν την αιχμαλωσία άλλων 16 Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ που συνόδευαν τους δύο.

Η Άγκυρα ζήτησε αμέσως τη μεσολάβηση του Μπαρτζανί για την απελευθέρωσή τους, αλλά αυτό δεν κατορθώθηκε. Η Άγκυρα χρέωσε την αποτυχία στον κυβερνητικό εταίρο του Μπαρτζανί Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και απέλασε από το τουρκικό έδαφος τον διπλωματικό εκπρόσωπό του.

Τα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν λειτουργούν στην Τουρκία από το 1991 και το κλείσιμό τους επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. Ωστόσο την ίδια ώρα το χάσμα μεταξύ του ΡΚΚ, της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (Ταλαμπανί) και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (Μπαρτζανί) διευρύνεται σε μια περίοδο μάλιστα που επίκειται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Μπαρτζανί είναι γνωστό ότι αποτελεί σύμμαχο της Τουρκίας ενώ άλλες κουρδικές ομάδες έχουν σχέση με το Ιράν. Έτσι το τουρκικό «κάζο» μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει σοβαρότερες, περιφερειακές, συνέπειες.

Πηγές του ΡΚΚ υποστηρίζουν επίσης πως το θέμα τέθηκε από τον Ερντογάν στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις που επισκέφτηκε πρόσφατα την Άγκυρα. Δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε καθώς οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας – που κατά την Άγκυρα συνεργάζονται με το ΡΚΚ – για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από: al-monitor

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: