Επιμένουν οι Αμερικανοί: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν επιτείνει «την αστάθεια»




Τη «βαθιά απογοήτευσή» του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε ο Αμπάντι σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία.

26/09/2017 03:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: