“Επίκειται νέα τρομοκρατική επίθεση”: Στην ύψιστη βαθμίδα ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία




Στην ύψιστη βαθμίδα του «κρίσιμου» αναβαθμίστηκε ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν μια νέα τρομοκρατική επίθεση «επικείμενη».

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία αυξήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, σε «κρίσιμο» από «σοβαρό», μετά την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι.

Η κα Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα, μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra, ότι ο συναγερμός ασφαλείας θα παρέμενε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του «σοβαρού», αλλά θα επανεξεταζόταν καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό για το δράστη της πρωινής επίθεσης στο μετρό, στο σταθμό Parsons Green.

Το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας είχε αναβαθμιστεί προσωρινά και μετά από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών.

“Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες” τόνισε η Μέι.

Επιπλέον, περισσότεροι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι πολίτες θα δουν περισσότερους ένοπλους αστυνομικούς στο δημόσιο δίκτυο μεταφορών και στους δρόμους μας» διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Πρόκειται για ένα αναλογικό και χρήσιμο μέτρο που στοχεύει στο να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα των αρχών».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλεϊ.

Ο αξιωματικός διευκρίνισε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αλλά και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.
«Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη έρευνα που συνεχίζεται σε ταχείς ρυθμούς» είπε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των υπόπτων».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

AFP, REUTERS, LONDON, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: