Επαφές Ακιντζί-παράνομης ψευδοκυβέρνησης ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη




Συναντήσεις με την παράνομο «ψευτοπρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και τη «συγκυβέρνηση» είχε ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί που διήρκεσε 45 λεπτά, η Σιμπέρ δήλωσε ότι αναμένουν πως η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό θα είναι αντικειμενική. «Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι αυτή η έκθεση να αποδίδει συγκεκριμένα και ολοφάνερα την κατάσταση».

Πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση για την άρση της «απομόνωσης» και των «εμπάργκο» και η ύπαρξη της τ/κ κοινότητας να αντικρισθεί με σεβασμό από την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε. «Τα ΗΕ πρέπει να εγκαθιδρύσουν μια θεσμική σχέση με την τ/κ κοινότητα, γιατί επικροτείται με τέτοιες συμπεριφορές η άλλη κοινότητα που δεν βλέπει ούτε εμάς πολιτικά ίσους σε μια λύση, ούτε και θέλει συνεταιρισμό».

Η Σιμπέρ υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν στο Κραν Μοντανά και η λύση που ήταν επιθυμητή στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, δεν έγινε κατορθωτή. Όλοι βλέπουν τις πραγματικότητες σε αυτό το θέμα και όλοι στην τ/κ κοινότητα έχουν την ίδια εντύπωση ότι «στην ε/κ πλευρά πρυτανεύει η άποψη για συνέχιση του υφιστάμενου στάτους. Γι’ αυτός για μας είναι πολύ σημαντική η έκθεση των ΗΕ».

Η συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με τον παράνομο «ψευδοπρωθυπουργό», Χουσείν Οζγκιουργκιούν και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς ακολούθησε αμέσως μετά και διήρκεσε 1,5 ώρα. Επρόκειτο για μια συνάντηση με τη «συγκυβέρνηση» μετά από αρκετό καιρό, όπως παρατήρησε και ο Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν αυτές οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά μετά την επιστροφή του Ακιντζί από τις ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του ο παράνομος «ψευδοπρωθυπουργός» μίλησε για συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τα ΗΕ, την πρώτη μετά που έγινε αντιληπτό – όπως είπε – ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια λύση που να βασίζεται στις παραμέτρους των ΗΕ.

Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, στήριξαν και προέβησαν σε πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη. «Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο».

Θεωρεί, είπε, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ως η πλευρά που άκουσε και ξέρει τι έγινε (στη Διάσκεψη για την Κύπρο) θα ετοιμάσει και ανάλογα την έκθεσή του.

Ο Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των επαφών του στην τ/κ κοινότητα πριν τη μετάβασή του στην Νέα Υόρκη θα συναντηθεί αύριο με τους προέδρους των “κομμάτων” Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας. Χθες ο Ακιντζί είχε συνάντηση με τη διαπραγματευτική του ομάδα.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/09/2017 20:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: