Ενώπιον πυρηνικού πολέμου στην κορεατική χερσόνησο: Λύση δια της διπλωματικής οδού ή κάτι άλλο;




Του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Η κορεατική κρίση κλιμακώνεται εκ νέου μετά από μια σύντομη ανάπαυλα εκτόνωσης που έδινε την εντύπωση της δυνατότητας ενός διπλωματικού διαλόγου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα.

Η εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς την περασμένη Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα, πάνω από την Ιαπωνία, ήρθε ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA.

Η καταδίκη της βορειοκορεάτικης αυτής ενέργειας από τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν αποτέλεσμα και οι διεθνείς κυρώσεις που επεβλήθηκαν σε αυτή τη χώρα προηγουμένως. Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον πέφτουν στο κενό και ο ίδιος φαίνεται να έχει αυτοπαγιδευτεί σε μια αδιέξοδη πολεμική ρητορική.

Ούτε η Ιαπωνία, ούτε η Νότια Κορέα επιθυμούν ένα πολεμικό επεισόδιο στην περιοχή, παρά την όποια σκληρή ρητορική τους, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή και τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Εξάλλου ούτε το αμερικανικό κατεστημένο, ούτε και η Ευρώπη στηρίζουν την πολεμική ρητορική Τραμπ. Η δε Κίνα, αν και φαίνεται να προσπαθεί να «λογικεύσει» την Πιονγιάνγκ, δύσκολα θα ανεχόταν μια αμερικανική επίθεση εναντίον της. Αντίθετη στις πολεμικές ιαχές Τραμπ είναι και η Μόσχα.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υπουργοί του Τραμπ δεν τον ακολουθούν στις πολεμικές ιαχές του με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας! Έτσι ενώ ο Τραμπ είπε «δεν μιλάμε με τη Β. Κορέα», ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προσπάθησε λίγο αργότερα να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι οι ΗΠΑ αναζητούν ακόμη διπλωματικές λύσεις με τη χώρα αυτή.

Οι περισσότεροι διπλωματικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κρίση θα λυθεί μόνο δια της διπλωματικής οδού και εναποθέτουν πολλές ελπίδες στο Πεκίνο που φαίνεται να ασκεί επιρροή στη Βόρεια Κορέα. Παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν λύθηκαν ουσιαστικά με την παροχή σημαντικής αμερικάνικης και ιαπωνικής οικονομικής βοήθειας, κάτι που φαίνεται να απορρίπτει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα αφορά στις πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας. Πέρα από τη ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, οι ειδικοί σε αυτά τα θέματα, πιστεύουν ότι αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει τις γειτονικές της χώρες, αλλά όχι τις ΗΠΑ. Μολονότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία εκείνη που μπορεί να ανακόψει μια βορειοκορεάτικη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων μιας σχετικά παρωχημένης τεχνολογίας. Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις, ασκήσεις επί χάρτου, που η πραγματικότητα μπορεί να τις διαψεύσει.

Προς το παρόν ο πρόεδρος Τραμπ έχει να ασχοληθεί με όσα συμβαίνουν στο Τέξας με τον μεγάλο τυφώνα… Όπως και με τα άλλα εσωτερικά του προβλήματα, ακόμη και με προβλήματα μέσα στην ίδια την κυβέρνησή του. Σε σημείο που ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πρόσφατα, για άλλο θέμα είναι αλήθεια, αυτό του ρατσισμού, ότι «ο πρόεδρος μιλάει για τον εαυτό του»!

Υ.Γ. 1: Αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό κυπριακό μέτωπο είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Ένας Πρόεδρος που αποστέλλει επιστολές σε φίλους του δημοσιογράφους για να δικαιολογήσει την στάση του στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα, επιστολές που χαρακτηρίζει «απόρρητες» και που τις συνοδεύουν εμπιστευτικά έγγραφα! Επίσημη διαρροή δηλαδή απόρρητων εγγράφων, απο τον θεματοφύλακα της σοβαρότητας του κράτους, τον πρώτο πολίτη του, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας! Κι όλα αυτά για να κρατήσει την υποστήριξή τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές! Οι μικροκομματικοί υπολογισμοί υπεράνω των συμφερόντων του τόπου!

Υ.Γ.2: Ένα παράδοξο πολιτικό φαινόμενο εξελίσσεται στην Αθήνα. Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντροαριστερού πολιτικού σχηματισμού αλλά στην πραγματικότητα η κύρια πολιτική συνισταμένη του είναι το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Οι άλλες συνισταμένες είναι μικρές περιθωριακές πολιτικές ομάδες. Και όμως διάφοροι από αυτές τις μικρές ομάδες, που στο παρελθόν λοιδόρησαν και το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του, σήμερα διεκδικούν την ηγεσία αυτού του νέου ΠΑΣΟΚ! Ακόμη μια ελληνική πρωτοτυπία! Η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει την πολιτική της εκπροσώπηση μέσω της ΝΔ και του νέου αυτού ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται πως μια μερίδα της βολεύται και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ και μέχρι πρόσφατα επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • E-mail [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: