Ένα “σπίτι” για τους ανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη: Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η άνοια




Κάθε μέρα μία παρέα ανδρών και γυναικών συναντιέται σε ένα σπίτι, που δεν είναι σπίτι. Συζητούν για την επικαιρότητα ή για δικά τους θέματα, ακούγοντας ρετρό μουσική. Πίνουν τον καφέ τους και τρώνε το δεκατιανό τους και άλλοτε μαγειρεύουν, άλλοτε γυμνάζονται, άλλοτε ασχολούνται με τα εικαστικά και άλλοτε με τη χειροτεχνία. Η Άννα, η Μαίρη, ο Κυριάκος, η Γεωργία, η Μαρία, είναι κάποιοι από αυτήν την παρέα που συναντιέται καθημερινά.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η άνοια, με άλλα λόγια η ήπια ως μέση νοητική διαταραχή. Το σπίτι, που δεν είναι σπίτι, είναι το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημοσίου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) από το 2002.

Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ως ένα κανονικό σπίτι, ειδικά για αυτόν τον σκοπό, και μπορεί να εξυπηρετεί 12 έως 14 άτομα ενώ τώρα έχουν «ανοίξει» τρεις θέσεις για νέους ασθενείς.

Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, την αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητάς τους, η καλλιέργεια και η ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών τους. Η ανάδειξη και η προαγωγή των υπαρχόντων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών και των θελήσεων του ασθενή θεωρείται «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια. Προσφέρεται, επιπλέον, η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να δέχονται συμβουλές και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νόσου, καθώς και την αποδέσμευσή τους από την καθημερινή φροντίδα.

«Υπάρχει ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στις δυνατότητες και τις ικανότητες των ασθενών που θέλουμε να αισθάνονται ικανοί παραγωγικοί κοινωνικοποιημένοι. Το πρόγραμμα φαίνεται να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά αυτό που προσπαθούμε είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις δυνατότητές τους. Γίνονται ομάδες μουσικοθεραπείας, ασκήσεις μνήμης, εικαστική θεραπεία η οποία είναι στοχευμένη για άτομα τα οποία έχουν άνοιες, χειροτεχνία, ομάδα μαγειρικής που την αγαπούν πολύ γιατί είναι κάτι το οποίο το παράγουν και το καταναλώνουν. Προσπαθούμε μέσω της μουσικής, της κουβέντας και με την επίδειξη φωτογραφιών να ανασκαλίσουμε την μακρόχρονη μνήμη» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κλινική ψυχολόγος και υπεύθυνη του χώρου, Αρετή Αγγέλου. «Όλο μας το πρόγραμμα στοχεύει στο να αισθάνονται οι ίδιοι καλά, να κρατήσουμε κατά το δυνατόν ζωντανές τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και, όσο γίνεται και όσο το επιτρέπει η νόσος, τη μνήμη τους. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ανοιχτές τρεις θέσεις, οπότε οποιοσδήποτε θα κριθεί ότι βρίσκεται σε φάση και σε θέση μπορεί να γίνει δεκτός. Ουσιαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα, να έχει έναν στοιχειώδη λόγο και να μην έχει συμπεριφορικά προβλήματα» προσθέτει η κ. Αγγέλου.

Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση στο σαλόνι του σπιτιού κάθε πρωί, συζήτηση και στη συνέχεια οι ασθενείς παίρνουν το δεκατιανό τους. Κάθε Δευτέρα ασχολούνται με τη μαγειρική, την Τρίτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικοθεραπεία και ήπια γυμναστική, την Τετάρτη εικαστική θεραπεία, την Πέμπτη ασκήσεις μνήμης και την Παρασκευή εικαστικά και χειροτεχνία.

«Το πρόγραμμα φαίνεται να έχει καλό αποτέλεσμα. Έρχονται κάθε μέρα τα ίδια άτομα. Τα άτομα αυτά αποχωρούν όταν πλέον θα επιβαρυνθεί η ασθένεια περαιτέρω και δεν θα μπορούν να έρχονται. Δηλαδή, όταν θα παρουσιάσουν κινητικά προβλήματα ή όταν θα είναι πολύ έντονα τα συμπεριφορικά ψυχιατρικά συμπτώματα. Εμείς είμαστε δεκτικοί σε αυτούς τους ανθρώπους για όσο χρονικό διάστημα μπορούν να έρχονται. Ο ανοϊκός είναι ένας ειδικός ασθενής. Κατά μέσο όρο, αν ένας άνθρωπος χαίρει μίας ποιότητας ζωής, δηλαδή αν τον φροντίζει η οικογένειά του, έρχεται 5-6 χρόνια.

Βέβαια έχουμε ανθρώπους που κλείνουν φέτος και τα 7 χρόνια, αλλά είναι στην τελική ευθεία για να περάσουν σε πιο βαρύ επίπεδο της νόσου. Πλέον, έχουν πολύ έντονα αφασικά προβλήματα και η μνήμη τους σαφώς δεν τους βοηθάει στο ελάχιστο. Τους κρατάμε περισσότερο για κοινωνικούς λόγους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι τέλους, διατηρούν τη συναισθηματική τους μνήμη, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι πιο σημαντικό και θέλουμε να βοηθήσουμε και τους συγγενείς που επιβαρύνονται. Σε καθημερινή βάση τούς μεταφέρουν οι συγγενείς, με τους οποίους συζητάμε όταν υπάρχουν ζητήματα για το πώς θα τα διαχειριστούν και πώς να διαχειριστούν το στρες που τους προκαλεί η φροντίδα» σημειώνει η κ. Αγγέλου.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, από τις 8:00 έως τις 14:30, στην οδό Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου 1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: