Εκατομμύρια σπίτια στο σκοτάδι, τεράστιες ζημιές: Ο κυκλώνας Ίρμα εξασθένησε στην κατηγορία 2




Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος έφθασε πάνω από τη γη στη δυτική ακτή της Φλόριντας το απόγευμα της Κυριακής, εξασθένησε στην κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, γνωστοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Ίρμα βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς το βόρειο τμήμα της χερσονήσου καλύπτοντας περίπου 22 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Ίρμα, που αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι τουλάχιστον αύριο Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 175 χλμ. την ώρα, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες.

Τουλάχιστον 2 εκατόμμυρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο σκοτάδι στη Φλόριντα εξαιτίας του κυκλώνα Ίρμα

Ο κυκλώνας Ίρμα βύθισε στο σκοτάδι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στη Φλόριντα σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια άλλα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ακτές της πολιτείας, επισήμαναν σήμερα οι εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες.

Προς το παρόν, η κακοκαιρία έχει επηρεάσει τους καταναλωτές της εταιρείας Florida Power & Light’s (FPL) στο νότιο και ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Η FPL, η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλόριντα, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια από τους πελάτες της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα γύρω στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, ιδίως στις κομητείες Μαϊάμι Ντέιντ, Μπρόουαρντ και Παλμ Μπιτς.

«Θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε τμήμα του συστήματός μας, ιδίως στο δυτικό τμήμα της πολιτείας. Αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας θα διαρκέσει εβδομάδες, όχι ημέρες» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ρομπ Γκουλντ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «πολύ σύντομα» στη Φλόριντα, που βρίσκεται στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του (…). Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν» δήλωσε ο πρόεδρος μόλις αφίχθη στον Λευκό Οίκο, αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ενημερωνόταν αδιαλείπτως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Φλόριντα.

Μεταξύ 25 και 30 δισεκ. δολαρίων υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι ζημιές που καλύπτονταν από ασφαλιστήρια (Munich Re)

Ο κυκλώνας Χάρβεϊ, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και δεκάδες θανάτους στο Τέξας και στη Λουιζιάνα στα τέλη Αυγούστου, ενδέχεται να κοστίσει από 25 ως 30 δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών συνολικά, εκτίμησε χθες Κυριακή στέλεχος της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re.

«Αυτή είναι μια ευρεία εκτίμηση. Είναι πιθανό το κόστος να αυξηθεί λίγο ακόμη, αλλά όχι πολύ», δήλωσε ο Τόρστεν Γεβόρεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re, κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας εκδήλωσης με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου στο Μονακό.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των ζημιών από τον κυκλώνα αναμένεται να καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και ο κλάδος των αντασφαλιστικών εταιρειών δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, προεξόφλησε ο Γεβόρεκ.

«Η εκτίμηση των απωλειών είναι ένα περίπλοκο στοιχείο, καθώς ακόμη υπάρχουν εκτεταμένες πλημμύρες (που προκάλεσε ο Χάρβεϊ). Θα πάρει καιρό, όχι μόνο μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες, αλλά ίσως μήνες ή ακόμη κι έναν χρόνο πριν τα στοιχεία για τις ζημιές που αφορούν το σύνολο του τομέα να είναι αξιόπιστα και σταθερά», συμπλήρωσε ο Γεβόρεκ.

Ο κυκλώνας Χάρβεϊ έπληξε το Τέξας και τη Λουιζιάνα στα τέλη Αυγούστου, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές, το κόστος των οποίων εκτιμάται πως ανέρχεται σε 100 δισεκ. δολάρια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

10/09/2017 23:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – AFP
Μαϊάμι, United States
Μονακό, Monaco

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: