Δύσκολος ο αγώνας της ιεραποστολής στην Τανζανία, λέει ο μητροπολίτης Μουάνζας




Για τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης που επικρατούν στην Τανζανία, για το ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Μουάνζας της Τανζανίας καθώς και για το πώς μπορούν οι Κύπριοι πολίτες να στείλουν οικονομική ή υλική βοήθεια στη χώρα ή και ακόμη να γίνουν ανάδοχοι γονείς παιδιών, μίλησε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Μουάνζας της Τανζανίας Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιότατος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, είπε αρχικά πως ο λόγος της επίσκεψης του στην Κύπρου είναι για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο λαό της Κύπρου για τη διαχρονική βοήθεια που προσφέρει, σημειώνοντας πως ο κυπριακός λαός αγαπά τη ιεραποστολή του και έχει καλή διάθεση να βοηθήσει. «Εδώ και πολλά χρόνια ο κυπριακός λαός στέκεται δίπλα μας και μας βοηθά και κάθε χρόνο περνάω από εδώ για να ευχαριστήσω αυτό το λαό», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Μητρόπολη Μουάνζας της Τανζανίας, τα μέλη που αριθμεί η Ορθοδοξία, τους ορθόδοξους ναούς και τους ιερείς που λειτουργούν, ο Μητροπολίτης είπε πως υπάρχουν 50 χιλιάδες πιστοί, 41 ιερείς, και 100 ναοί, οι 50 εκ των οποίων είναι σε καλύβες.

Κληθείς να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του όσον αφορά τον τομέα της σίτισης, της υγείας και της παιδείας, ο Σεβασμιότατος είπε πως η Τανζανία είναι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει ελπίδα για να καλυτερεύσει η κατάσταση.

«Και το κράτος και εμείς ως Εκκλησία καταβάλλουμε προσπάθεια για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτή τη κατάσταση», είπε. Σημείωσε πως με όσες οικονομικές δυνάμεις έχουν αλλά και με τη βοήθεια που λαμβάνουν από έξω, συμπεριλαμβανομένου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, προσπαθούν να βοηθήσουν σε όλους τους τομείς, από το χώρο της υγείας και της προσφοράς καθαρού πόσιμου νερού, μέχρι το χώρο της παιδείας.

Ανέφερε πως ως θεολόγος, θεωρεί πως αυτό που ο άνθρωπος πρέπει να κάνει για να αρχίσει να απολαμβάνει τη χαρά ως παιδί του Θεού, είναι να γνωρίσει τον Αληθινό Θεό, «εκεί είναι το ξεκίνημα και η ανάπτυξη του ανθρώπου», και σε αυτό τον τομέα βάζουν όλες τους τις δυνάμεις.

Αναφορικά με τα προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων, ο Μητροπολίτης είπε πως ο κόσμος ασχολείται με τη γεωργία και λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και της ανομβρίας των τελευταίων ετών, τα προβλήματα σίτισης και πρόσβασης σε πόσιμο νερό στα χωριά γίνονται πολύ μεγάλα.

Σε σχέση με τα ζητήματα υγείας και παιδείας, είπε πως στα χωριά υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την έλλειψη γιατρών, ιατρικών κέντρων και υποδομών για σχολεία.

Σε αυτές τις δυσκολίες, είπε, η Μητρόπολη στέκεται δίπλα στον κόσμο στα χωριά και στις πόλεις. Με τη βοήθεια από την Κύπρο αλλά και από άλλες ορθόδοξες χώρες έχει κτιστεί από την Μητρόπολη ένα νοσοκομείο αλλά και πολλές κλινικές σε διάφορα χωριά.

Όπως είπε, η Μητρόπολη πάντοτε καλεί γιατρούς από διάφορες χώρες να βοηθούν την τραγική κατάσταση, σημειώνοντας πως πριν την οικονομική κρίση πολλοί ανταποκρίνονταν θετικά, ενώ μετά την κρίση λίγοι είναι οι γιατροί που επισκέπτονται την Τανζανία για να παράσχουν βοήθεια.

Όσον αφορά τον τομέα της Παιδείας, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως η Κυβέρνηση της χώρας τους έχει παραχωρήσει πέντε μεγάλα οικόπεδα, από τα οποία αξιοποιήθηκαν τα δύο με το κτίσιμο δύο Γυμνασίων. Το ένα σήμερα φιλοξενεί 200 παιδιά και το δεύτερο περίπου 400 παιδιά. Όπως σημείωσε, στα σχολεία αυτά οι μαθητές και μαθήτριες είναι οικότροφοι, δηλαδή ζουν και φοιτούν στον ίδιο χώρο με στόχο να έχουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να προοδεύσουν στη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά, πρόσθεσε, προέρχονται από οικογένειες από όλη την Τανζανία.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της Μητρόπολης με την Κυβέρνηση της Τανζανίας, ο Σεβασμιότατος είπε πως οι σχέσεις τους είναι καλές και η συνεργασία στηρίζεται στη βάση της εθνικής νομοθεσίας. Διευκρίνισε ότι επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία περιλαμβάνεται στις αναγνωρισμένες θρησκείες του κράτους, η Μητρόπολη μπορεί να κάνει αίτηση και να της δοθεί βοήθεια μέσω της παροχής οικοπέδων. Μέσω αυτής της νομοθεσίας, όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση παραχώρησε αυτά τα πέντε οικόπεδα στη Μητρόπολη, μέσα στα οποία εκτός από σχολεία μπορούν να κτιστούν και εκκλησίες.

Επίσης, ως αναγνωρισμένη Εκκλησία, η Μητρόπολη δεν υπόκειται σε φορολογία και συνεπώς στο εμπορευματοκιβώτιο με την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται κάθε χρόνο από την Κύπρο στην Τανζανία δεν έχει φόρο.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να παρέχουν οικονομική και άλλου είδους βοήθεια άνθρωποι και οργανώσεις που βρίσκονται εκτός Τανζανίας και αν υπάρχει κάποιος θεσμοθετημένος τρόπος, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως η βοήθεια από τους απλούς ανθρώπους στην Κύπρο μπορεί να φθάσει στην Τανζανία μέσω της Αρχιεπισκοπής. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν και άλλες Μητροπόλεις.

Ερωτηθείς για το πού μπορεί κάποιος πολίτης να αποταθεί για να ενισχύσει τη βοήθεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης μέσω της αποστολής του εμπορευματοκιβωτίου, είπε πως μπορούν να αποταθούν στον Πάτερ Ανδρέα Πετρίδη στην Πάφο, ο οποίος έχει και τον κατάλογο με τις ανάγκες σε ρούχα και τρόφιμα και δίνει την ανάλογη πληροφόρηση σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα σε ανθρώπους από άλλες χώρες να γίνουν ανάδοχοι γονείς παιδιών από την Τανζανία, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως ένας τρόπος που μπορούν να βοηθήσουν είναι να αναλάβουν τα έξοδα για τη βάφτιση ενός ή περισσοτέρων παιδιών, καθώς γίνονται ομαδικές βαφτίσεις. Όπως σημείωσε, οι ανάδοχοι μπορούν να μεταβούν οι ίδιοι στη χώρα και να βαφτίσουν το παιδί ή να στείλουν το όνομα που επιθυμούν να δώσουν σε ένα παιδί ώστε αυτό να βαφτιστεί με τα έξοδα του ανάδοχου.

Είπε, επίσης, πως υπάρχει η δυνατότητα ο ανάδοχος να συνεχίσει να αποστέλλει οικονομική βοήθεια στο παιδί για όσα χρόνια θέλει. Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να γίνει με καλή συνεργασία ώστε να υπάρχει και επαφή μεταξύ του παιδιού και του ανάδοχου και ο ένας να είναι κοντά στον άλλο, τόσο πνευματικά όσο και υλικά. Δίδεται επίσης η δυνατότητα, ο ανάδοχος να μεταβεί στην Τανζανία και να γνωρίσει από κοντά το παιδί.

Όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν με την αναδοχή παιδιού από την Τανζανία μπορούν να αποταθούν στα τηλέφωνα 22385656 και 99833233.

Τέλος, κληθείς να στείλει ένα μήνυμα, είπε πως ο Χριστός μας έδωσε ένα δώρο από τον ουρανό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, και αυτό είναι η αγάπη. «Να ζήσουμε με αγάπη σε όλες τις φάσεις της ζωής μας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/09/2017 09:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: