Δύο χρόνια από τον θάνατο του μικρού Αϊλάν άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται στη Μεσόγειο




Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Αϊλάν Κούρντι, του τρίχρονου Σύρου αγοριού το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας, προσελκύοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Έκτοτε τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHCR), 4.337 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως σήμερα προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. Επιπλέον 4.185 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τους 12 προηγούμενους μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ως το τέλος Αυγούστου 2016.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από τον θάνατο του μικρού Αϊλάν, η ιστορία του οποίου επέπνευσε τον αφγανικής καταγωγής Χάλεντ Χοσεϊνί, συγγραφέα του γνωστού βιβλίου «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» που έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, να γράψει ένα διήγημα.

Το διήγημα αυτό με τίτλο «Προσευχή στη θάλασσα» αναφέρεται σε έναν Σύρο πατέρα και τον γιο του που είναι αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο ταξίδι στη θάλασσα.

Το διήγημα του Χοσεϊνί, που είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNHCR από το 2006, μετατράπηκε και σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που δημοσιεύθηκε χθες από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η UNHCR επεσήμανε ότι αν και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει «μειωθεί δραστικά» μετά τον θάνατο του Αϊλάν, συνεχίζονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι αν εξακολουθήσουν να είναι κακές οι συνθήκες σε χώρες όπως η Συρία, οι άνθρωποι «θα συνεχίσουν να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους».

«Πολλά από τα παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ταξιδεύουν μόνα τους, κάτι που καθιστά το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο και τρομακτικό», τονίζει η UNHCR. «Αυτό ισχύει για το 92% των 13.700 παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης τους επτά πρώτους μήνες του 2017», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, με το 82% εξ αυτών να ξεκινούν από τη Λιβύη.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

02/09/2017 10:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: