Διαψεύσαμε τις δυσοίωνες προβλέψεις και είμαστε στον 3ο χρόνο ανάκαμψης, λέει ο Γεωργιάδης




Ικανοποιημένος για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Ελλάδας, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα πλησιάσει το 3,5%, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο τρίτος χρόνος ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία.

«Η κυπριακή οικονομία πέρασε δραματικά δύσκολες καταστάσεις», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύστηκαν: «Παραμείναμε στο ευρώ, καταστήσαμε αχρείαστη την παρουσία της τρόικας και το κυριότερο διανύουμε τον τρίτο χρόνο ανάκαμψης».

Σε ερώτηση για τους τρόπους με τους οποίους η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε σε αυτήν την ανάκαμψη, ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η ανάκαμψη μιας οικονομίας μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. «Μια κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες ή μπορεί να τις υπονομεύσει», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, τάσσεται κατά της φοροεισπρακτικής πολιτικής ως μέσο μείωσης των ελλειμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου «αυτό που μας επέτρεψε να εξαλείψουμε το έλλειμμα και να λειτουργούμε με απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δεν ήταν οι φόροι, αλλά ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών». Προανήγγειλε δε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2018 ο οποίος θα είναι «κι αυτός ισοσκελισμένος».

Σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο Χάρης Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας». «Το κράτος δαπανούσε αλόγιστα, δημιουργώντας ελλείμματα και χρέος. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας το ίδιο, με τον υπερβολικό δανεισμό που αναλάμβανε και που ο τραπεζικός τομέας εξίσου αλόγιστα προσέφερε», σημειώνει.

Αναφορικά με τη συμβολή που μπορεί να έχει η εκμετάλλευση του αερίου στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλά μακροπρόθεσμης απόδοσης επένδυση, και με αυτή την έννοια δεν είναι μια προοπτική που μπορεί «να μας απαλλάξει από τη δύσκολη προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας μας».

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η «Ελλάδα μπορεί να πετύχει αναπτυξιακό άλμα. Φτάνει να γίνουν αλλαγές και να απαλλαγεί η χώρα από τα βαρίδια που κρατούν αυτή την αναπτυξιακή προοπτική δεσμευμένη».

Τέλος, σε ερώτηση για το επίπεδο συνεργασίας με τους Έλληνες Υπουργούς Οικονομικών ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνει: «Τώρα συνειδητοποιώ ότι έχουν περάσει τέσσερις υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι και η δική μου θητεία θα πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί. Το πεδίο συνεργασίας μεταξύ υπουργών Οικονομικών είναι μάλλον περιορισμένο, σε αντίθεση με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου η συνεργασία πρέπει να είναι συνεχής. Παρόλα αυτά, εκ μέρους μου η ετοιμότητα και η διάθεση για συνεργασία ήταν και είναι δεδομένη».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 03/09/2017 15:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: