Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά χωρίς τα “ξένα βαρίδια”, λέει ο Φωτίου




Η ε/κ πλευρά είναι πάντα έτοιμη να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας χωρίς τα βαρίδια των ξένων εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα, επανέλαβε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση του να συνεχίσει την προσπάθεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά το ίδιο σοβαρή και υπεύθυνη θα πρέπει να είναι και η στάση της άλλης πλευράς.

Είπε ακόμα πως η κατοχή θα πρέπει να τερματιστεί και η πατρίδα μας να επανενωθεί προς το συμφέρον των νόμιμων κατοίκων της, καθώς και της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του του εν ψυχρώ εκτελεσθέντος το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς, αιχμαλώτου πολέμου Ανδρέα Λαμπρίδη, σημείωσε ότι τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο με τις εκτελέσεις των αιχμαλώτων και την προσπάθεια της να ξεριζώσει κάθε τι το ελληνικό, δεν μπορεί να αποσιωπηθούν ούτε και να παραγραφούν και ειδικά όταν συνεχίζεται προκλητικά η παρουσία 40 και πλέον χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων και εφαρμόζονται πρακτικές πλήρους ισλαμοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Άγκυρας για πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.

Συμπλήρωσε πως είναι γι’ αυτό που δεν ξενίζει η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών, όπως τα αποκαλεί, δικαιωμάτων της μαζί με την εσαεί παραμονή αριθμού στρατευμάτων της στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Λαμπρίδη είπε πως συνελήφθη από Τούρκους στρατιώτες με τέσσερα άλλα παλληκάρια, που σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο έπρεπε να τύχουν της προστασίας που προνοείται για αιχμαλώτους πολέμου. Αντί αυτού, και οι πέντε αιχμάλωτοι πολέμου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τα τουρκικά στρατεύματα και τα σώματα τους ρίφθηκαν σε κοίτη ποταμού όπου και αφέθηκαν άθαφτα για δεκαετίες.

Ο Επίτροπος Προεδρίας πρόσθεσε πως ό,τι απέμεινε, κάποια λιγοστά οστά, εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν σε δυο χρονικές περιόδους το 2011 και το 2016, και σε απόσταση μεταξύ τους 350 μέτρων, σε περιοχή νοτιοανατολικά του Τουρκοκυπριακού χωριού Κιουμουρτζού, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κρινί και την Αγύρτα της επαρχίας Κερύνειας.

Αφού ανέφερε πως για το στυγερό αυτό έγκλημα υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες και στοιχεία, αλλά πριν από οποιαδήποτε άλλη αναφορά, σημείωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος, ότι αγνοούμενος όλα αυτά τα χρόνια είναι και παραμένει και ο ένας εκ των δυο αδελφών του Ανδρέα, ο Κώστας, ο οποίος, όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο ίδιο τάγμα, το 251 Τάγμα Πεζικού, στο οποίο είχε καταταγεί ως έφεδρος ο Ανδρέας Λαμπρίδης.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/09/2017 12:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: