Δέσμευση Μακρόν για αποκατάσταση ζημιών στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής από Ίρμα




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε για περιορισμό της γραφειοκρατίας με σκοπό την ταχεία ανοικοδόμηση των γαλλικών νησιών της Καραϊβικής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις περιοχές που σάρωσε ο κυκλώνας Ίρμα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 43 ανθρώπων.

Το σύμπλεγμα των νησιών της Καραϊβικής που επλήγησαν περισσότερο από την τροπική καταιγίδα είναι κυρίως υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των οποίων είναι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι υπέστησαν επίσης ισχυρό πλήγμα.
Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιώτες για τη διανομή βοήθειας και για την παροχή ασφάλειας έπειτα από το πέρασμα του κυκλώνα που γκρέμισε σπίτια και νοσοκομεία.

Κάτοικοι όμως και τουρίστες υποστηρίζουν ότι η βοήθεια καθυστερεί να φτάσει, εκφράζοντας οργή για την οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης.
Η γαλλική, η ολλανδική και η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να στείλουν ενισχύσεις στα συνεργεία διάσωσης και την αστυνομία στα νησιά που βυθίστηκαν στο χάος και σε μερικές περιπτώσεις παραδόθηκαν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα.

Η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαμένουν σε προσωρινά καταλύματα έπειτα από τις πλημμύρες που έπληξαν την πρώην γαλλική αποικία.

Ο Μακρόν, εν μέσω των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν σήμερα σε όλη την Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα που προωθεί, αρνήθηκε την κατηγορία για αργοπορία ανταπόκρισης των αρχών.

Ο Γάλλος πρόεδρος που μετέβη νωρίτερα σήμερα μαζί με τον βασιλιά της Ολλανδίας στα νησιά των Αντιλλών έφτασε αργά το απόγευμα σήμερα στον Άγιο Μαρτίνο. «Ο Άγιος Μαρτίνος θα αναγεννηθεί, το υπόσχομαι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη. «Θα προσαρμόσουμε όλους τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ώστε η δουλειά να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θα γίνει γρήγορα, θα γίνει καλά και θα γίνει καλύτερα», επισήμανε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάθεση 50 εκατομμυρίων ευρώ το ταχύτερο δυνατό και την αποστολή 2.000 στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσα τους και μέλη του στρατού.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για την εξομάλυνση της υδροδότησης. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

12/09/2017 20:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Πουάντ-α-Πιτρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: