«Δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας», λέει ο Κάρλες Πουτζεμόντ: Ζητά «μεσολάβηση» με τη Μαδρίτη




Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν αύριο Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στην οποία και τον ίδιο ζήτησε ωστόσο να υπάρξει μια «μεσολάβηση».

«Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας… Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ λιγότερο από 24 ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο περιφερειακός πρόεδρος Πουτζεμόντ θέλει μια «μεσολάβηση» στη σύγκρουση με τη Μαδρίτη

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ζήτησε σήμερα μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη, την παραμονή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην περιφέρειά του, το οποίο έχει απαγορευθεί από την κεντρική κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χωρίς να απευθύνει το μήνυμά του ιδιαίτερα σε κάποιον θεσμό, ανέφερε ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο … και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», πρόσθεσε.

Αύριο «αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας… Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Κάρλες Πουτζεμόν λιγότερο από 24 ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία.

Σε μια 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζεμόντ δηλώνει πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

«Αν το ισπανικό κράτος πει ‘ας συμφωνήσουμε σ’ ένα δημοψήφισμα’… το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.

«Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ’ όλους μας… Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή».

Μαδρίτη 30/09/2017 19:28 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Ζιρόνα, Spain

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: