Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν 6,9 εκατομμύρια καταναλωτές στη Φλόριντα: Στο σκοτάδι και χωρίς πόσιμο νερό η Κούβα




Mάχη για να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ δίνουν οι εταιρείες, διότι ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 6,9 εκατομμύρια καταναλωτές στη Φλόριντα και τις γειτονικές Πολιτείες.

Ορισμένα νοικοκυριά, στις περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον κυκλώνα Ίρμα, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επανέλθει το ηλεκτρικό.

Οι μεγάλοι πάροχοι της Φλόριντας, όπως οι εταιρείες NextEra Energy Inc’s Florida Power & Light, Duke Energy Corp και Emera Inc’s Tampa Electric, έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να αποκαταστήσουν τις διακοπές ρεύματος. “Πιθανότατα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην ιστορία των ΗΠΑ” δήλωσε ο Τομ Κουν, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρισμού Έντισον. “Μια στρατιά από 50.000 εργαζόμενους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει αφοσιωθεί στο έργο αυτό”, πρόσθεσε.

Κάποιες εταιρείες, όπως η FPL, προειδοποίησαν τους πελάτες τους ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προτού αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επειδή σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να κατασκευαστούν από την αρχή τα συστήματα υποδομής.

Η FPL διαβεβαίωσε εξάλλου ότι και τα δύο πυρηνικά εργοστάσιά της στη Φλόριντα είναι ασφαλή. Εκείνο του Τέρκι Πόιντ, που απέχει 48 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊάμι, παρέμεινε και σήμερα κλειστό ενώ οι δύο αντιδραστήρες του Σεντ Λούσι (190 χλμ. βορείως του Μαϊάμι) λειτουργούν κανονικά.

Πολλές επαρχίες της Κούβας και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ίρμα, ωστόσο η ζωή επανέρχεται σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της όσον αφορά τα δρομολόγια των λεωφορείων και τις αεροπορικές συνδέσεις.

Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προεδρεύει ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απηύθυνε έκκληση “σε όλες τις δυνάμεις της χώρας” ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες η ζωή “το συντομότερο δυνατόν”, μετέδωσαν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Μία ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα ο Κάστρο είχε ζητήσει να αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση όμως οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκείνος του Ματάνσας που ηλεκτροδοτεί την Αβάνα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, προκαλούνται και προβλήματα στην παροχή νερού σε πολλές επαρχίες.

“Δεν μπορούμε να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης”, τόνισε στο Συμβούλιο ο υφυπουργός Ενέργειας Γιούρι Βιγιαμόντε.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, που επί 72 ώρες βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα, η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα αεροδρόμια της Αβάνας και του Βαραδέρο, αφού παρέμειναν κλειστά επί τρεις ημέρες, ξανάρχισαν σήμερα τη λειτουργία τους. Σχολεία και πανεπιστήμια που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές άνοιξαν επίσης ξανά σήμερα το πρωί.

Στην Αβάνα, μπριγάδες νέων και δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε όλες τις συνοικίες για να απομακρύνουν συντρίμμια και πεσμένα δέντρα από τους δρόμους. Η Μαλεκόν, η παραλιακή λεωφόρος, παραμένει ακόμη κλειστή για την κυκλοφορία.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ
Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

12/09/2017 19:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, Κούβα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: