Ο Γκουτέρες θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή Τσίπρα-Γιλντιρίμ στον ΟΗΕ! Fake news…




Όταν τα fake news γίνεται είδηση που αναπαράγεται ευρύτατα. Μία λεπτομέρεια: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ΔΕΝ θα παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ… Αλλά, διαβάστε:

Με τίτλο «Οι πρωθυπουργοί δεν είπαν την τελευταία λέξη», ο διευθυντής σύνταξης και αρθρογράφος στη εφημερίδας των κατεχομένων «Χαβαντίς», Χουσεϊν Εκμεκτζί γράφει ότι τα ΗΕ για να ξαναζωντανέψουν τη διαδικασία που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα σχεδιάζουν να φέρουν σε επαφή τους πρωθυπουργούς Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητήσουν τις συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχιών, πράγμα που στηρίζει και η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κραν Μοντάνα είχε επαναλάβει τη στήριξή της σε κάτι τέτοιο (συνάντηση πρωθυπουργών) αλλά και η Τουρκία είναι έτοιμη για μια νέα ενέργεια στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο Εκμετζί γράφει ότι στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δει τους δύο ηγέτες, αλλά οι ηγέτες δεν θα συναντηθούν μεταξύ τους. «Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα». Η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδης, αναφέρει, έχει ορισθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ «για τη συνάντηση Ακιντζί-Γκουτέρες η ώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: Ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί φέτος στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ!

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Ακιντζί για ακόμη μια φορά και μάλιστα πρόσωπο με πρόσωπο (με τον ΓΓ) θα εξηγήσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι Τ/κ και θα επαναλάβει τη θέλησή του για λύση, ζητώντας τα ΗΕ να παραμείνουν ενεργά.

Μέχρι τις προεδρικές, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο Ακιντζί έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να έχει διαπραγματευτική συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Ξέρουμε ότι ούτε και ο Αναστασιάδης ζήτησε κάτι τέτοιο».

Ο Εκμεκτζί αναφέρει ότι η διαδικασία στο Κραν Μοντανά κατέρρευσε στο στάδιο του «ας έρθουν οι πρωθυπουργοί να συζητήσουν αυτό το θέμα», όπως γράφει, λέγοντας πως το θέμα ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. «Τα ΗΕ ίσως θα φέρουν σε επαφή τους πρωθυπουργούς με “κυπριακή ατζέντα”».

Επικαλέστηκε δε άρθρο άλλου αρθρογράφου της «Χαβαντίς», του Μετέ Τουμερκάν με τίτλο «Και αν συναντηθούν οι πρωθυπουργοί….» και σημείωσε ο ίδιος ότι ο εκσυγχρονισμός των συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων είναι θέμα στο οποίο βήμα θα κάνουν οι Μπιναλί Γιλντιρίμ και Αλέξης Τσίπρας.

Να δούμε, σημειώνει, πως θα πάει η διαδικασία, λέγοντας ότι η Τουρκία είχε κάνει πρόταση για να προσαρμοστούν οι συμφωνίες ασφάλειας και εγγυήσεων στη σημερινή εποχή, να συνεχιστεί το παρεμβατικό δικαίωμα και να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών στρατιωτικών στο νησί. Μεταξύ των προτάσεων της Τουρκίας, καταλήγει, ήταν και η ύπαρξη μιας αστυνομικής δύναμης στο νησί.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/09/2017 17:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: