Απέσυρε την τροπολογία για μειονότητα ο Κοντονής: Αντίδραση ΑΝΕΛ για “Τουρκική ‘Ένωση Ξάνθης”




Η κυβέρνηση απέσυρε, αργά το βράδυ της Τρίτης, τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αφορά την υλοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επανεξέταση αναγνώρισης συλλόγων, για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει να μην δώσει άδεια λειτουργίας.

Τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά ενώπιον της Ολομέλειας.

Η επίμαχη τροπολογία δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων καθώς οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ θεώρησαν ότι η ψήφισή της θα ανοίξει το δρόμο για την επανεξέταση της αναγνώρισης από τις ελληνικές Αρχές της λεγόμενης “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” για την οποία η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη αποφασίσει τη μη αναγνώριση και τη διάλυσή της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας: «Έχουμε μια ευαισθησία εκεί. Πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα. Είναι παράκληση αγάπης και θα μας δώσει κι εμάς την ευκαιρία να τη δούμε με πιο ώριμο μάτι», σημείωσε.

Με δεδομένη τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενημέρωσαν την Ολομέλεια ότι ακόμα κι αν συμφωνούν δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. «Δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες. Εμείς θα έχουμε αρνητική στάση αν δεν τα έχετε βρει εσείς» ενημέρωσε ο Κ. Γκιουλέκας βουλευτής της ΝΔ.

«Τέλος αυτή η τακτική. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία», υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη υπενθύμισαν ότι κι άλλες φορές η κυβέρνηση δεν διέθετε την απαραίτητη πλειοψηφία, λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ, και σημείωσαν ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν διάταξη που δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Απαντώντας τόσο στις επικρίσεις των κυβερνητικών εταίρων όσο και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Επομένως, όλες αυτές οι γελοιότητες και οι ερμηνείες που ακούστηκαν, είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο», είπε ο κ. Κοντονής.

«Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις. Να σας θυμίσω την απόφαση Λοϊζίδου; – τις οποίες αποφάσεις, η χώρα μας τις κάνει σημαία. Και λέμε τώρα σε εσάς τους πολύ Ευρωπαίους, αυτές τις αποφάσεις που μπορεί να μην μας βολεύουν, τι θα τις κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα που αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Λέμε λοιπόν, ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, να σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, επανάκρισης της υπόθεσής τους, όταν έχουν πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς τι λοιπόν όλη συνωμοσιολογία περί σωματείων της Θράκης;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 20/09/2017 08:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: