Αναβολή της συνέντευξης Μπαρζανί για κουρδικό δημοψήφισμα: Αντιπροσωπεία πάει στη Βαγδάτη




Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα το πρωί στο Αρμπίλ ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σχετικά  με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Κούρδου πρωθυπουργού.

“Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Κυριακή. Η ώρα και τόπος θα ανακοινωθούν αργότερα”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Ο Μασούντ Μπαρζανί υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και διεθνείς απειλές ώστε να ματαιωθεί η ψηφοφορία της 25ης Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, μια νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσει αμέσως στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά θα αποτελέσει ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση από την κεντρική εξουσία της Βαγδάτης παραχωρήσεων στις διαφορές που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και τα δημοσιονομικά.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης κατευθύνεται σήμερα προς τη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση παράλληλα με το προγραμματισμένο για την Δευτέρα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

“Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα”, δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος σύμβουλος του κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

Σφοδρή αντίδραση και απειλές Τουρκίας

Για τελευταία φορά η τουρκική κυβέρνηση καλεί τους Κούρδους να μην πραγματοποιήσουν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά. Ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα “άμεση απειλή στην ασφάλεια της Τουρκία” και κάλεσε το την κουρδική διοίκηση να “λογικευτεί”, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Η τουρκική κυβέρνηση έλαβε τις αποφάσεις και θα τις ανακοινώσει όταν θα κρίνει σκόπιμο, ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, όπως της Λωζάνης και της Άγκυρας- Ιράκ το 1946.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) σε συνεδρίαση που διεξήγαγε υπό τον Ερντογάν, ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Με ανακοίνωσή της, η Άγκυρα, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός» για τη διεξαγωγή αυτού του «παράνομου και απαράδεκτου» δημοψηφίσματος. Όπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τονίστηκε έντονα πως αυτό το βήμα το οποίο απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αποτελεί σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και κυριαρχία στο Ιράκ αλλά και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι έχει κληθεί η Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ να ακυρώσει το δημοψήφισμα και πως σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση διά των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει επιμονή για το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτα τα σοβαρά αποτελέσματα που θα προκαλέσουν ζημιά στο Βόρειο Ιράκ και στην περιοχή. Προστίθεται ότι η Τουρκία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες. Παράλληλα, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ότι το δημόψηφισμα «θέτει πολλούς κινδύνους, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

23/09/2017 11:22, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Αρμπίλ
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 23/09/2017 08:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: