Αναβάθμιση ρόλου Κύπρου στην ασφάλεια της περιοχής: Στο νερό το πρώτο της Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης




Στην επίσημη τελετή καθέλκυσης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης που αποκτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ παραβρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου ο κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογο του Avigdor Liberman. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών σε διάφορους τομείς.

Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών τον τελευταίο χρόνο που αποτελεί ένδειξη της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τον επόμενο μήνα η διαπίστευση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

Το απόγευμα, ο κ. Φωκαΐδης παρευρέθηκε στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου κυπριακού πλοίου ανοικτής θαλάσσης που πραγματοποιήθηκε στα Ισραηλινά Ναυπηγεία στη Χάιφα.

Σε ομιλία του κατά την τελετή ο Υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στην Ισραηλινή Κυβέρνηση, το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας καθώς και στη Διοίκηση των Ισραηλινών Ναυπηγείων για την εξαίρετη δουλειά αλλά και την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του πλοίου.

Ο κ. Φωκαΐδης επεσήμανε ότι με το πλοίο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα καλύτερα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων .

Ανέφερε ακόμη ότι η καθέλκυση του πλοίου αποτελεί το πρώτο βήμα ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικού μέσα σε τακτά χρονοδιαγράμματα, που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, αναφερόμενος στη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και σημείωσε ότι η απόκτηση του σκάφους μέσω της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό δείγμα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που έχει οικοδομηθεί και έχει εδραιωθεί σε ισχυρές βάσεις τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/09/2017 19:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: