Αν αποφασίσει ο Τραμπ να κτυπήσει τη Β. Κορέα, πρέπει να προστατευθούν πρώτα εκατομμύρια άνθρωποι




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε την Τρίτη 29 Αυγούστου το πρωί (τοπική ώρα) ένα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, σήμανε παγκόσμιος κόκκινος συναγερμός. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, που σημαίνει ότι η παγκόσμια κοινότητα συνήθισε με τη διαπίστωση ότι «μία των ημερών, το μεγάλο κτύπημα θα γίνει»… Ακολούθησε ακόμα μία εκτόξευση πυραύλου την περασμένη Κυριακή…

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, όλες οι χώρες του κόσμου, που για οποιονδήποτε λόγο συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα έθεσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε εγρήγορση.

Ακόμα και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται μακριά από την Ασία, αναγκάστηκε να κηρύξει κόκκινο συναγερμό και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον επικεφαλής της ΕΥΠ, και όσους έπρεπε να γνωρίζουν. Στην Αθήνα έλαβαν επείγον μήνυμα στις 3 το πρωί από την έδρα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ειδοποίησης για «J PLAN».

Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να απογειωθούν τα ρωσικά πολεμικά και ζήτησε συνεννόηση με το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, ένας έξαλλος Ντόναλντ Τραμπ λένε πως απειλούσε θεούς και δαίμονες. Τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου, το βράδι της 28ης Αυγούστου (λόγω της διαφοράς της ώρας), ασχολείτο με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Τέξας, ως αποτέλεσμα του τυφώνα Χάρβεϊ, και το τελευταίο που χρειαζόταν ήταν η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου. Επρόκειτο για πρόκληση που την εξέλαβε ως προσωπική και η οποία έγινε σε μία στιγμή μεγάλης δυσκολίας λόγω του τυφώνα, παρά το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονκ Ουν έκανε τα ίδια και χειρότερα στη διάρκεια της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα.

Πριν αναχωρήσει για το Τέξας, την περασμένη Τρίτη, συμμετείχε σε νέες ενημερώσεις από ανώτατους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι του παρουσίασαν τους κινδύνους και τις επιλογές του. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση για θέματα που αφορούν επιθετική κίνηση από την πλευρά της Αμερικής, οι στρατηγοί παρουσιάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και είναι έτοιμοι να τα υποστηρίξουν (ή όχι) ένα προς ένα. Από το πιο ανώδυνο, μέχρι το πλέον οδυνηρό, που προβλέπει και απώλειες πολλών ανθρώπινων ζωών.

Οι συζητήσεις με τους συνεργάτες του, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, χαρακτηρίζονταν από θυμό. Άλλωστε δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για «να πάρει φωτιά». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει ότι οι στρατιωτικές του επιλογές δεν είναι πολλές. Όπως τέθηκε στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του «η Βόρεια Κορέα δεν είναι ως π.χ. η Συρία ή το Ιράκ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά κτυπούν και φεύγουν έχοντας καταστρέψει τους στόχους με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες». Η περίπτωση της Β. Κορέας είναι εντελώς διαφορετική, όπως καταγράφηκε στη σχετική ανάλυση, διότι ο κίνδυνος για χιλιάδες νεκρούς είναι υπαρκτός.

Σε ένα από τα σενάρια φαίνεται ότι απαιτείται η μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων, στην περίπτωση οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αναλάβουν να καταφέρουν αποφασιστικό κτύπημα στον Κιμ Γιόνγκ Ουν. Σε αυτή την ανάλυση, που δεν δημοσιοποιήθηκε, αναφέρεται η ανάγκη για εκκένωση και της Σεούλ! Μίας πόλης πολλών εκατομμυρίων.

Αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο, και συνοδευόμενος από την κομψή Μελάνια, που απέσπασε την προσοχή των δημοσιογράφων, κοντοστάθηκε, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στους επτά μήνες της προεδρίας του. Δέχθηκε ερώτηση για την εκτόξευση του πυραύλου και πως θα αντιδράσει και απάντησε με …αποφασιστικότητα και μειδίαμα: «θα δούμε, θα δούμε». Έπρεπε να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν ανησυχεί, και ότι ελέγχεται πλήρως η κατάσταση. Σε μικρή απόσταση βρισκόταν ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, που ήταν πολύ σκεπτικός, και άλλοι προεδρικοί συνεργάτες.

Το προηγούμενο βράδι ο κ. Τραμπ είχε απορρίψει την πρόταση για διάγγελμα προς το λαό και εξέδωσε μία ανακοίνωση στις 7.28 τοπική ώρα της επομένης, στην οποία ανέφερε:

«Η ανθρωπότητα έλαβε το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας δυνατά και καθαρά: αυτό το καθεστώς σηματοδότησε την περιφρόνηση του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και έδειξε ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς.

Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές αυτές ενέργειες αυξάνουν μόνο την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

 

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Την ίδια φράση είπε στους συνεργάτες του το προηγούμενο βράδι, όταν η συζήτηση έτεινε προς την ανάγκη ειρηνικής λύσης, με την εμπλοκή της Κίνας και της Ρωσίας. «Θέλω», φέρεται να είπε, «όλες τις επιλογές μας στο τραπέζι». Και απέρριψε κάθε σκέψη για διάλογο, βγάζοντας αυτόματα από το τραπέζι μία επιλογή.

Το βράδι της Δευτέρας ο κ. Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, με τον οποίο συμφώνησε ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί μια σοβαρή και αυξανόμενη άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και όλες τις χώρες του κόσμου.

Επίσης δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν και κάτι άλλο: ότι η εκτόξευση του πυραύλου, που πέρασε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, είναι η σοβαρότερη προκλητική ενέργεια από τη μεριά του Κιμ. Τι θα ακολουθήσει;

Οι δύο ηγέτες υπέθεσαν ότι στο επόμενο στάδιο θα υλοποιήσει την απειλή του και θα κτυπήσει το Γκουάμ. Στην περίπτωση αυτή τι θα μπορούσε να πράξει ο οξύθυμος πλανητάρχης;

Η πρώτη επιλογή που ο ίδιος επιθυμεί και πλέον καθίσταται τελευταία -παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με τους δύο πιο απρόβλεπτους ηγέτες- είναι η πολεμική. Ενώ οι στρατηγοί του Πενταγώνου δηλώνουν πανέτοιμοι σε ότι τους ζητηθεί να πράξουν, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προκρίνει να δοθεί ακόμα μία ευκαιρία στην ειρηνική λύση.

Αυτή η θέση του, δημιούργησε προβλήματα στον πρώην στρατηγό και νυν υπουργό Άμυνας, καθώς ο Λευκός Οίκος φρόντισε να διαρρεύσει την «απογοήτευση» του. Έτσι ανάγκασε τον κ. Μάτις, που αποτελεί την «ήρεμη δύναμη» της αμερικανικής κυβέρνησης, να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη ότι η γραμμή του είναι η ίδια με αυτή του κ. Τραμπ.  «Δεν συνομιλούμε με τους Βορειοκορεάτες», είπε προσθέτοντας: «Προς το παρόν».

Παρ΄ όλα αυτά, λέγεται ότι στο παρασκήνιο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η διπλωματική λύση δεν είναι αόρατη, και να εκφράζει τους δικαιολογημένους φόβους του για την στρατιωτική λύση. Ο πρώην στρατηγός φέρεται να πιστεύει ότι τα θύματα θα είναι πάρα πολλά, στην περίπτωση πάντα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε να έχει αποκτήσει πλήρη πυρηνικό εξοπλισμό.

Η πολεμική επιλογή είναι άκρως επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης πιθανότητας απώλειας πολλών ζωών, επαναλαμβάνουν και οι στρατηγοί απηχώντας τις απόψεις του προϊσταμένου τους.. Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ επιβάλει αυτή την επιλογή, οι γειτονικές χώρες αλλά και η ίδια Αμερική θα πρέπει να περιμένουν ότι η Β. Κορέα θα αντιδράσει με όλα τα μέσα, εφόσον βεβαίως είναι αληθινές οι αναλύσεις των μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν ότι ο Κιμ αποτελεί «πυρηνική απειλή». Στην περίπτωση αυτή θα έχουν ανοίξει όλες οι πόρτες του τρελοκομείου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις βάσεις των πυραύλων, παρά το γεγονός ότι μετακινούνται συνεχώς και δεύτερον, τις προστατεύει με ανθρώπινες ασπίδες.

Για να προσβάλει με επιτυχία τις βάσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πέμπτη γενιά των F-35B Stealth και τα B-1B Lancer, τα οποία μετακινήθηκαν στο Γκουάμ από βάσεις στην Ντακότα. Πρόσφατα η αμερικανική αεροπορία διέρρευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες των μαχητικών αυτών να απογειώνονται από τη βάση και να πραγματοποιούν δεκάωρες πτήσεις πάνω από τις επίμαχες περιοχές. Τα αμερικανικά αεροπλάνα συμμετείχαν σε άσκηση την Πέμπτη με δυνάμεις της Νοτίου Κορέας, και μάλιστα έκαναν επίτηδες αισθητή την εμφάνιση τους ώστε να τα «πιάσουν» τα ραντάρ της Βορείου Κορέας.

Η άλλη επιλογή είναι η συνέχιση και η περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων με τη νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού η Κίνα, η οποία «καίγεται» να αποφευχθεί κάθε πολεμική ενέργεια, δεν θέτει βέτο. Όμως, οι κυρώσεις δεν είχαν καμία επίπτωση στον Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού προσωπικά ο ίδιος και η αφοσιωμένη κάστα των συνεργατών του δεν επηρεάζονται. Η πίστη ότι με τις κυρώσεις θα εξεγερθεί ο λαός της χώρας, είναι μία ουτοπία.

Απομένει στους Αμερικανούς η λύση του διαλόγου με τη Β. Κορέα, που απέρριψε όμως ο κ. Τραμπ, είτε απευθείας για να τελειώνει αυτός ο παραλογισμός, είτε μέσω της Μόσχας και του Πεκίνου, αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ελβετία, που παραμένει πάντα ο «επιτήδειος ουδέτερος». Βεβαίως, θα μπορούσε να αναλάβει τον άχαρο ρόλο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες που διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου του στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε τη διάθεσή του να εμπλακεί, μέσω της ανησυχίας του για την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται από την περασμένη Τρίτη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρίσκεται στην Κίνα από σήμερα Κυριακή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Κίνας, ο οποίος επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει, αφού οι προηγούμενοι Κινέζοι ηγέτες φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν τους ηγέτες στις διαμάχες τους με τους Αμερικανούς.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι τα προβλήματα της περιοχής θα διευθετηθούν μόνο μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς να τεθεί κανένας όρος, από καμία πλευρά, κάτι που δεν αποδέχονται οι δύο πρωταγωνιστές.

Ο κ. Πούτιν απέρριψε και τις μεθοδεύσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Έστειλε το μήνυμα ότι οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο. Και πρόβλεψε ότι είναι μάταιη και λανθασμένη η άσκηση (στρατιωτικής) πίεσης και δεν θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Έχει, πάντως, μεγάλη αξία ότι ο Ρώσος ηγέτης αισθάνεται ότι αυτή την περίοδο η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης».

Το δίλημμα που τίθεται είναι διπλό: Μήπως είναι αργά για την «ειρηνευτική διευθέτηση» και δεύτερον, υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία και η Κίνα να μην έχουν πλέον την παραμικρή επιρροή στον δικτάτορα της Β. Κορέας;

Στην περίπτωση αυτή, η ανθρωπότητα και συγκεκριμένα η Ασία, θα αφεθούν στο έλεος του παρανοϊκού ηγέτη της Β. Κορέας και του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ, που μετά την πρώτη θύελλα έδειξε μία παραδειγματική ψυχραιμία, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν θα αφήσει αλώβητη την Αμερική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: