Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για την Ευρώπη: Κίνδυνος για τρομοκρατικές ενέργειες

A hearse arrives at the site where Catalonian Police Mossos d’Esquadra have shot a man wearing what looked like an explosive belt. FILE PHOTO. EPA/ALBERTO ESTEVEZ
Κίνηση βόμβα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέδωσε ταξιωδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες για όλη την Ευρώπη (!) προτάσσοντας την τρομοκρατική απειλή.

Η ταξιδιωτική οδηγία ισχύει μέχρι τις 30 Νοεβρίου 2017.

“Τα πρόσφατα περιστατικά σε Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία, Βρετανία, Ισπανία και Φινλανδία δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα και οι συγγενείς τους οργανώσεις έχουν τη δυναντότητα να σχεδιάζουν και να εκτελούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει ανήσυχο σχετικά με την προοπτική νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πολίτες των ΗΠΑ λοιπόν πρέπει να έχουν πάντα υπόψη τους την πιθανότητα εξτρεμιστές ή οπαδοί των τρομοκρατικών οργανώσεων να εκτελέσουν επιθέσεις χωρίς προειδοποίηση”, ανφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι εξτρεμιστές συνεχίζουν να στοχεύουν τουριστικούς προορισμούς, συγκοινωνιακούς κόμβους, αγορές και εμπορικά κέντρα, κυβερητικά κτήρια. Επιπλέον ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, τόποι λατρείας, πάρκα, αεροδρόμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι “μαλακοί στόχοι” παραμένουν πιθανοί στόχοι επιθέσεων και οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους σε τέτοια ή παρόμοια μέρη”, συνεχίζει.

“Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές και μπορούν να επιτεθούν με πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά, οχήματα, αγχέμαχα όπλα που δεν μπορούν εύκολα να ανιχνευτούν. Εαν ταξιδεύεται μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών ενημερωθείται από τις ιστοσελίδες των κατά τόπους αμερικανικών πρεσβειών για κάποια προειδοποίηση ασφαλείας και ενημερωθείται από τις τοπικές αρχές.

“Επίσης οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει:
– Να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών ασφαλείας.
– Να παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ και να είναι ενήμεροι για τις πληροφορίες που αφορούν την ασφάλειά τους σχετικά με τις δραστηριότητές τους.
– Να είναι έτοιμοι για ξαφνικές αλλαγές και επιπλέον μέτρα ασφαλείας.
– Να βρίσκονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και να είναι σίγουροι ότι τα μέλη αυτών γνωρίζουν που αυτοί βρίσκονται σε περίπτωση ανάγκης.
– Να έχουν ένα σχέδιο δράσης έτοιμο.
– Να έχουν ενταχθεί στο δικό μας Smart Traveler Enrollment Program (STEP).

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και συμμάχους κατά της απειλής της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Υπάρχει επικοινωνία με βασικούς εταίρους και ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία”, καταλήγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εν λόγω οδηγία δεν προνημύει και πολλά θετικά, πάντως. Δείχνει δε ότι οι Αμερικανοί έχουν πιθανόν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal