“Aλήτη” χαρακτήρισε τον Τραμπ το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, στοιχεία ζητά η Γερουσία των ΗΠΑ από τον Τίλερσον




Απαντώντας ουσιαστικά στον Τραμπ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι το Ιράν σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπέγραψε με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, αλλά θα αντιδράσει με «αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης αυτής. Την ίδια ώρα Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ζητούν εξηγήσεις από τον Τίλερσον.

«Δεν έχουμε εξαπατήσει κανέναν, δεν έχουμε υπάρξει ανέντιμοι» στην εφαρμογή της συμφωνίας, τόνισε ο Ροχανί, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε παραβίαση της.

«Θα είναι κρίμα αν η συμφωνία διαλυθεί από νέους αλήτες στη διεθνή πολιτική», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε μια έμμεση αναφορά του στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συνθήκη ανήκει στη διεθνή κοινότητα και όχι σε μία ή δύο χώρες», πρόσθεσε.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.

«Παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει δεσμευτεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταστρέφει την ίδια της την αξιοπιστία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την ίδια», κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.


Απάντηση από το Τίλερσον για το Ιράν απαιτούν Δημοκρατικοί Γερουσιαστές

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και άλλα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, μια ομάδα ανώτερων Γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφεραν βοηθοί της Γερουσίας.

Στην επιστολή τους, η οποία περιήλθε σε γνώστη του πρακτορείου Ρόιτερς, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές απαιτούν από την κυβέρνηση να υποβάλει, πριν τις 6 Οκτωβρίου, μια γραπτή έκθεση με οποιεσδήποτε πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας και εφόσον χρειαστεί να προβεί σε δημόσια κατάθεση.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ


20/09/2017 20:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: