Ζητούν διασφάλιση συνόρων από ΝΑΤΟ για Ελλάδα και Ιταλία: Τα Σκόπια χωρίς ένα φίλο στα Βαλκάνια




Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας για τη διασφάλιση συνόρων στην Ελλάδα από νατοϊκές δυνάμεις και η προσφυγή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά του προγράμματος QE στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι τα βασικά θέματα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με την DW:

Με τη βοήθεια του στρατού προτίθεται η Βουλγαρία να περιφρουρήσει τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές. Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt o Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσανόφ τονίζει:

«Για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής θα αποστείλουμε στα σύνορα στρατιωτικές δυνάμεις. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία πέντε ζωνών στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίες θα φυλάσσονται από ένα λόχο η κάθε μια. Στη αποστολή συνολικά 600 ανδρών θα συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις». Ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ τόνισε επίσης ότι η Βουλγαρία θα εντείνει τη χρήση βιντεοπαρακολούθησης και μη επανδρωμένων, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα όσων περνούν τη Μεσόγειο δεν χρήσουν προστασίας, δεν καταδιώκονται, θέλουν απλά να ζήσουν στην πλούσια Δύση.»

Και ο βούλγαρος υπουργός καταλήγει:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι στην Ιταλία και την Ελλάδα θα έπρεπε δυνάμεις του ΝΑΤΟ να υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη ακόμα και με τη χρήση όπλων. Όταν οι εν δυνάμει μετανάστες διαπιστώσουν ότι οι δρόμοι προς την Ευρώπη έχουν πλέον κλείσει, τότε θα μείνουν στα σπίτια τους.»

Στη συνέντευξη ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ αναφέρθηκε και στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, η οποία υπογράφηκε την 1η Αυγούστου και πρέπει να επικυρωθεί και από την βουλή της ΠΓΔΜ:

«Η συμφωνία, που προτείναμε εδώ και 18 χρόνια ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. (…) Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη συμφωνία ήταν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας και τερματίζουν τις προσπάθειες παραποίησης της ιστορίας της χώρας μου.»

Σχολιάζοντας την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι να επικυρώσει τη συμφωνία ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας τόνισε:

«Τα Σκόπια είναι ο μεγάλος χαμένος της κόντρας που ξεκίνησαν διάφορες κυβερνήσεις τους. Το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής ήταν η πολιτική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι για την ΠΓΔΜ δεν έχει απομένει ούτε ένας φίλος στα Βαλκάνια.»

ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Οι ενστάσεις που διατυπώνει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, καθώς και η προσφυγή που προετοιμάζει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δεν φαίνεται να συγκινούν τον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, σημειώνει η Bild σε άρθρο με τίτλο «Ο Ντράγκι αδιαφορεί για τους Γερμανούς δικαστές.»

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι θεωρεί αβάσιμες τις αμφιβολίες που διατυπώνει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Με την θέση αυτή συμφωνεί και ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε εκδήλωση της εφημερίδας Handelsblatt στο Βερολίνο δήλωσε ότι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ δεν ξεπερνά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.»

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε η Ευρωτράπεζα εξαντλεί απλά τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της για την άσκηση μίας και ενιαίας νομισματικής πολιτικής για πολλές χώρες. Η Bild υπενθυμίζει ότι «δεν επιτρέπεται στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κράτη, προσθέτοντας ότι η Φρανκφούρτη αγοράζει ωστόσο κυρίως ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αξίας 60 δις ευρώ το μήνα για να ενισχύσει την οικονομία των εν λόγω χωρών. Μέχρι τα τέλη του 2017 ο Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να δαπανήσει γι αυτό το σκοπό 2,28 τρισεκατομμύρια ευρώ.»

Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: