Τεράστια η προσφορά των πυροσβεστών: Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός κοντά σε δάσος στην Σάμο




Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στην Σάμο.

Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου πλησίον δασικής έκτασης.

Ο ανωτέρω μηχανισμός περισυνελλέγη από αξιωματικούς της Π.Υ. Σάμου για περεταίρω έρευνα και αξιολόγηση.

Σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα

Σύσκεψη στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, από όπου επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα μέτωπα των πυρκαγιών, είχαν απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τους επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο κ. Τόσκας αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροπλάνων που πετούν καθημερινά, σχεδόν ασταμάτητα, πάνω από τις εστίες των πυρκαγιών για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης που συντηρεί τα αεροσκάφη, χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά τους και στις μεταφορές και στην αεροπυρόσβεση.

«Είναι τεράστια η προσφορά σας στην Πατρίδα, την Πολιτεία και την κοινωνία. Κρατάτε αυτά τα αεροπλάνα, εκ των οποίων πολλά είναι παλιά, σε καλή κατάσταση για να πετούν και να εκτελούν την αποστολή τους όποτε χρειάζεται» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό γιατί «όλη τη μέρα, με πολύ δουλειά και πολύ κούραση τα δικά σας αεροπλάνα πετάνε πάνω από τις φωτιές», σημειώνοντας πως το Καλοκαίρι, όλη η νότια Ευρώπη έχει προβλήματα με τις πυρκαγιές. «Σας ευχαριστούμε εκ μέρους της Κυβέρνησης και της κοινωνίας για όσα κάνετε» είπε.

Ο κ. Τόσκας, συμπλήρωσε τέλος πως «αύριο το πρωί θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».

15/08/2017 20:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

A fireman tries to extinguish a wildfire that burns a house near Kalamos village, 50 km north of Athens on 13 August 2017. EPA/ANA-MPA, ORESTIS PANAGIOTOU
A fireman tries to extinguish a wildfire that burns a house near Kalamos village, 50 km north of Athens on 13 August 2017. EPA/ANA-MPA, ORESTIS PANAGIOTOU

«Ο άνεμος κόπασε στην Αττική και η ένταση του μετώπου στην πυρκαγιά του Καπανδριτίου έπεσε. Υπάρχουν όμως πολλές διάσπαρτες εστίες που το πρωί με την ένταση των ανέμων μπορεί να ξαναγίνουν μέτωπο».

Με αυτά τα λόγια αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Πυροσβεστικής υπηρεσίας περιέγραφε πριν από λίγο στο protothema. gr την καττάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πολύπαθη Βορειοανατολή Αττική από τις πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάλαμο.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για ελαφρώς καλύτερη καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει λίγο πριν τα μεσάνυχτα η φωτιά, ωστόσο η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη για την σημερινή νύχτα καθώς από τα ξημερώματα αναμένεται σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία να ενταθούν οι άνεμοι και να φτάσουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 εώς 6 μποφόρ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης η εικόνα στα μέτωπα ήταν εφιαλτική καθώς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά με την βοήθεια του αέρα που άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, επεκτεινόταν με μεγάλη ταχύτητα και συναντούσε τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415.

Ωστόσο η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

Η Σταυρούλα Μαλλίρη σημείωσε ακόμα πως στο αίτημα της Ελλάδας έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής η Κύπρος και ότι την Τρίτη επιχειρούσαν στα μέτωπα 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και ότι συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής  έκανε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην Πάρνηθα ένα άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του υλικά με τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για εμπρησμό.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα».

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου ήταν εφιαλτική.  «Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, οι άνεμοι, που δημιουργούνται και από την ίδια την πυρκαγιά είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα.

«Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: