Τα “έψαλε” τηλεφωνικά ο Σίσι στον Τραμπ για την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας προς Αίγυπτο




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν όποια εμπόδια υπάρχουν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, λίγες ημέρες αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παγώνουν ένα μέρος της βοήθειας που προσφέρουν στην Αίγυπτο.

«Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ισχυρή φιλία μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να αναπτύσσεται η σχέση αυτή αλλά και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια που μπορεί να την επηρεάζουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Σίσι.

Την Τρίτη δύο αμερικανικές πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να παγώσει βοήθεια ύψους 95,7 εκαοτμμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και να καθυστερήσει την καταβολή ακόμη 195 εκατομμύριων δολαρίων διότι το Κάιρο δεν έχει σημειώσει προόδους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκδημοκρατισμό.

Η Αίγυπτος είναι σημαντική εταίρος των ΗΠΑ διότι ελέγχει τη διώρυγα του Σουέζ και συνορεύει με το Ισραήλ. Λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια ετησίως από την Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «λυπάται για την απόφαση» της Ουάσινγκτον να παγώσει αυτά τα χρήματα, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος κρίσης».

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την επιθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά παράλληλα και την αγανάκτησή τους με τη στάση του Καΐρου αναφορικά με τις πολιτικές ελευθερίες. Συγκεκριμένα ένα νέο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξανόμενων διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων, επεσήμαναν οι αμερικανικές πηγές.

Αιγύπτιοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι υπόκεινται τις χειρότερες διώξεις στην Ιστορία της χώρας υπό τη διακυβέρνηση Σίσι και τον κατηγορούν ότι καταπατά τις ελευθερίες που κερδήθηκαν μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Αιγύπτιοι βουλευτές από την πλευρά τους απαντούν ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί εδώ και καιρό τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να σπείρουν το χάος στην Αίγυπτο και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αρχίσει να εξετάζονται οι χρηματοδοτικοί πόροι πολλών εξ αυτών.

Ο Σίσι και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκαν με τον γαμπρό του Τραμπ και στενό σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ την Τετάρτη, όμως ούτε η προεδρία ούτε το υπουργείο αναφέρθηκαν στο θέμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

25/08/2017 07:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Κάιρo

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: